Τούρκοι επιτελείς ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη για σύσκεψη με θέμα τις πλημμύρες

Κλιμάκιο της Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων (DSI) της Αδριανούπολης με επικεφαλής τον υποδιευθυντή του Γκέεντς Σεργκάν, δέχτηκε το Νομαρχείο ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Η συνάντηση ήταν τεχνικής φύσης -και όχι πολιτικής- και προκλήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, λόγω αλλαγής στην ηγεσία της DSI, τα στελέχη της οποίας θέλησαν να ενημερωθούν για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει στους ποταμούς Έβρο και Άρδα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία (μία μέρα νωρίτερα το κλιμάκιο είχε επισκεφθεί τη Φιλιππούπολη και τη Σόφια της Βουλγαρίας).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου έθεσε για άλλη μία φορά την ανάγκη να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για τη διαχείριση των υδάτων και μάλιστα σε τριεθνές επίπεδο, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών του Έβρου και όχι μόνο, αλλά δεν ακόμη δεν έχει γινει καμία κίνηση.

Ο κος Σεργκάν από την πλευρά του αναφέρθηκε και για την τάφρο που έχει δημιουργήσει η γείτονα χώρα γύρω από την Αδριανούπολη την οποία χαρακτήρισε ως ένα αντιπλημμυρικό έργο προστασίας της πόλης που κατά καιρούς έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από πλημμύρες.

H συγκεκριμένη τάφρος απασχόλησε εσχάτως τα ΜΜΕ του Έβρου καθώς διακινήθηκε η πληροφορία ότι η ύπαρξη της προστατεύει μεν την Αδριανούπολη από πλημμύρες, αλλά αυτό συμβαίνει “εις βάρος” της ελληνικής πλευράς, η οποία δέχεται μεγαλύτερη απειλή. Ο κος Σεργκάν διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά στο σημείο όπου βρίσκεται η τάφρος, προστατεύεται από το ανάχωμα της Ορεστιάδας το οποίο έχει κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1950.

Πάντως, οι πληροφορίες του “R” αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά σε τεχνικό επίπεδο είχε ενημερωθεί από την Τουρκία για την πρόθεση κατασκευής της συγκεκριμένης τάφρου.