Παρέμβαση της ΕΕ ζητά η ΝΔ για την καύση των ορυζώνων στην Τουρκία

Μείζον πρόβλημα δημιουργεί ο αγροτικός πληθυσμός της Τουρκίας που δραστηριοποιείται στις παρέβριες περιοχές και δη στους ορυζώνες που υπάρχουν εκεί. Η επισήμανση έγινε από τον βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιο Δημοσχάκη ο οποίος υποστηρίζει ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι σε κοινή “αυτοψία” με τον δήμαρχο Σουφλίου την αιθαλομίχλη που προκαλείται από την καύση των φυτικών υπολειμμάτων από τους ορυζώνες της γείτονος, οι οποίες γίνονται χωρίς τις οδηγίες ασφαλείας της ΕΕ, καθώς η Τουρκία δεν είναι χώρα-μέλος της Ένωσης και αρα δεν είναι υποχρεωμένη αν τις εφαρμοζει.

Ο κος Δημοσχάκης είχε ζητήσει από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να παρέμβει, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί υποστηρίζοντας ότι η αιθαλομίχλη από την καύση των ορυζώνων είναι όχι μόνο επικίνδυνη για την υγεία των Εβριτών, αλλά δημιουργεί και προβλήματα ορατότητας στο οδικό δίκτυο.

Την ιδια επιστολή, ο κος Δημοσχάκης την είχε αποστείλει και στους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, με έναν από αυτούς – τον Θοδωρή Ζαγοράκη- να καταθέτει ερώτηση τελικά, με αφορμή τη συγκεκριμένη επιστολή.

Η ερώτηση του κου Ζαγοράκη προς την αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ, είναι η εξής:

«Ο ποταμός Έβρος αποτελεί σημαντικό υδάτινο πόρο για την βιοποικιλότητα της περιοχής και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Πρόσφατα, μετά από αυτοψία του Δήμου Σουφλίου, διαπιστώθηκε η ανεξέλεγκτη και μεγάλης έκτασης καύση καλαμιών στους ορυζώνες της τουρκικής όχθης του ποταμού. Η παράνομη αυτή πράξη δημιούργησε αιθαλομίχλη, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την γεωργική καλλιέργεια στο ελληνικό έδαφος. Η κακοδιαχείριση των φυτικών λειμάτων, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική  στην Τουρκία, που δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις προ ενταξιακές υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι κινδυνεύουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ είναι έκθετοι σε ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα έντομα της περιοχής. Τέλος, τόσο οι υδροφόροι ορίζοντες που εκβάλουν στο πλούσιο σε αλιευματα Θρακικό Πέλαγος, όσο και η διάβρωση του εδάφους έχουν υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή

Με ποιό τρόπο μπορεί να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την αποτελεσματικότερη οχύρωση των τοπικών κοινωνιών;

Προτίθεται να λάβει κυρώσεις ή προειδοποιητικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, λόγω της μόλυνσης που προκαλεί η κακοδιαχείριση της παρέβριας περιοχής που της αναλογεί;».