Αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης ζητά η παράταξη ΑΝΑΣΑ

Ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Αλεξανδρούπολης, παρατηρεί η δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ, σύμφωνα με δελτίο τύπου που κοινοποιεί. Σε αυτό, γίνεται αναφορά στο πλημμυρικό φαινόμενο που είχε πλήξει την περιοχή Μάκρης – Δικέλλων το 2007, με τον επικεφαλής της παράταξης να σημειώνει ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που είχαν αποφασιστεί τότε, έχουν «μείνει στα χαρτιά».

Το δελτίο τύπου:

Ήταν έξη (6) Αυγούστου 2007 όταν στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στους οικισμούς Μάκρης- Δικέλλων- Μεσημβρίας και στην Παραλιακή τους ζώνη σημειώθηκε ισχυρή καταιγίδα, αντίστοιχης αυτής της Χώρας Σαμοθράκης και της Δυτικής Αττικής. Τότε ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα αλλά οι ζημιές στα κτίσματα και στις υποδομές ήταν ιδιαίτερα μεγάλες.
Τα αίτια των πλημυρικών φαινόμενων είναι τα γνωστά και ο βασικός υπαίτιος ο άνθρωπος με τις παρεμβάσεις του στην ίδια την φύση. Η άναρχη δόμηση και οι αυθαίρετες περιφράξεις, ο μη καθαρισμός των ρεμάτων ή αμέλεια στην κατασκευή έργων προστασίας, η υποδιαστασιολόγηση των υδραυλικών τεχνικών έργων, σε συνδυασμό με τις καμένες εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή (1.324 στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή «Πλάκα» στις 23 Αυγούστου 2011).
Τι έχουν γίνει όλα αυτά τα δέκα χρόνια που πέρασαν από τα θλιβερά εκείνα γεγονότα του Αυγούστου του 2007;
Πέρα από τους καθαρισμούς των φερτών υλών στα χαμηλά ορισμένων από τα υδατορέματα της περιοχής, την αποκατάσταση κάποιων «ιρλανδικών διαβάσεων» (τσιμεντένια οδοστρώματα) και σωληνωτών αγωγών από την Περιφερειακή ενότητα (έγιναν αμέσως μετά την καταιγίδα), δεν έχει γίνει τίποτα άλλο.

Απαιτούνται :

Άμεσες αναδασώσεις στις καμένες περιοχές, οι οποίες δυστυχώς έχουν αφεθεί μόνο στην φυσική τους αναγέννηση – αναδάσωση. Σημαντικότερη όλων, η από το 2011 κηρυχθείσα αναδασωτέα έκταση (ΦΕΚ Δ 2011 412 – 1.324.046,15 μ2) στην θέση «Λυκόρρεμα Πλάκας»
Οριοθετήσεις των ρεμάτων της περιοχής ( πλην ελαχίστων που έχουν γίνει αποσπασματικά από ιδιώτες) και υλοποίηση των επεμβάσεων που θα προκύψουν από αυτές. Ενδεικτικό είναι πως την πενταετία πριν την μεγάλη πλημμύρα είχαν γίνει τέσσερις οριοθετήσεις ρεμάτων και μετά μόνο μια στο Ρέμα της Αγίας Παρασκευής.
Διαρκής καθαρισμός των ρεμάτων σε όλο τους το μήκος.
Κατάλληλα έργα προστασίας των οικισμών και των οδικών τους αξόνων.
Κατεδάφιση όλων των περιφράξεων και των κτισμάτων που έχουν σχέση με τον ρου των ρεμάτων, ανεξαρτήτως του πότε και από ποιον έγιναν.

Δεν θα αργήσει ο καιρός που και πάλι ένα νέο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο θα χτυπήσει την περιοχή μας. Αν δεν πάρουμε άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, τότε ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και τις κάθε είδους υποδομές θα είναι εξαιρετικά μεγάλος, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία για τους υπευθύνους.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης