Θρακιώτικος τραχανάς: Το απόλυτο χειμωνιάτικο vegan έδεσμα

Για τους περισσότερους θρακιώτες η λέξη “τραχανάς” είναι συνώνυμη με το σπίτι της γιαγιάς και με παιδικές αναμνήσεις είτε από την προετοιμασία του στο τέλος του καλοκαιριού, είτε από μια γευστική απόλαυση ένα χειμωνιάτικο βράδυ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η σεφ Μάγδα Γοδόση τον κατατάσσει στα λεγόμενα “comfort foods”, δηλαδή στα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί με ένα παραδοσιακό τρόπο και έχουν συνήθως μια “νοσταλγική” ή συναισθηματική επίδραση σε αυτόν που τα καταναλώνει.

Επιπλέον ο τραχανάς -ευτυχώς- είναι από εκείνα τα παραδοσιακά φαγητά που δεν έμειναν στο “μπαούλο της γιαγιάς” αλλά εξακολουθεί να φτιάχνεται ακόμη και σήμερα, αν και οι παραλλαγές του ανά την Ελλάδα είναι δεκάδες.

Ο θρακιώτικος πάντως, είναι από τους τραχανάδες με την υψηλότερη διατροφική αξία, ενώ είναι και από τους πιο “δύσκολους” στην παρασκευή λόγω των πολλών υλικών που περιέχει, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ εύκολο να μαγειρευτεί (αφού παρασκευαστεί).

Σήμερα πια, ο τραχανάς έχει βγει από την αφάνεια ή και την απαξίωση στην οποία είχε περάσει για αρκετά χρόνια, η παρασκευή του έχει πλέον τυποποιηθεί από γυναικείους συνεταιρισμούς όπως η “ΓΑΙΑ” στο βόρειο Έβρο, ενώ έχει αρχίσει να “τρυπώνει” και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, οι οποίοι τολμούν να τον συνδυάζουν με διάφορα υλικά δίνοντας του μία πιο γκουρμέ διάσταση.

Μία άλλη διάσταση που δίνει στον θρακιώτικο τραχανά η Μάγδα Γοδόση, που θα δείτε στο βίντεο είναι το γεγονός ότι μπορεί να καλύψει μία μεγάλη γκάμα καταναλωτών ακόμη και ορισμένους που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες διατροφικές διαταραχές, αλλά επίσης μπορεί να κερδίσει και το vegan κοινό, το οποίο συνεχώς αυξάνεται (σ.σ. vegan είναι οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να καταναλώνουν αποκλειστικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης).

Και εδώ η πιο απλή συνταγή για το μαγείρεμα του τραχανά (από τη ΓΑΙΑ):

Σε 2 ποτήρια νερό κρύο αλατισμένο προσθέτουμε 3 κουτάλια της σούπας τραχανά.
Το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου, κατόπιν το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου πάρει μερικές βράσεις.
Στο έλος προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο.
Σερβίρετε με τυρί φέτα και σουσάμι κοπανισμένο.

Χρόνος Βρασμού: 12 λεπτά

  • Από δω και μετά, οι συνδυασμοί είναι άπειροι και εξαρτώνται μόνο από τη φαντασία και τη διάθεσή σας.

Καλή όρεξη!