Οι ΝΟΔΕ της Θράκης “στήνουν στον τοίχο” τον Αλέξη Τσίπρα για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση που υπογραφουν και οι τρεις Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές της ΝΔ στη Θράκη (ΝΟΔΕ), στρέφονται κατά του πρωθυπουργού και του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διεξηχθη στην Κομοτηνή στις αρχές της εβδομάδας.

Στην επιστολή εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες για όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ενώ οι ΝΟΔΕ εκφράζουν την αποψη ότι τελικά όλη η διοργάνωση ηταν “κενή περιεχομένου”.

Η ανακοίνωση:

Ένα ακόμη «Αναπτυξιακό συνέδριο» με εξαγγελίες δισεκατομμυρίων τα οποία eξαφανίζονται μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, πανηγύρισε στη Θράκη ο Πρωθυπουργός. Η ίδια κακοστημένη φιέστα επαναλήφθηκε όπως και σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Στο ίδιο έργο θεατές τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε τον κ.Τσίπρα να μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις, να εξαγγέλλει έργα που έχουν προαναγγελθεί πολλές φορές νωρίτερα από υπουργούς του και να μιλάει άλλη μια φορά για ανάπτυξη.
Δυστυχώς όμως για εσάς το παραμύθι του «σχεδίου της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια» , οι κατηγορίες που εξαπολύσατε για κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι υποσχέσεις που δώσατε για να κρατήσετε τη βιομηχανία ζωντανή στη Θράκη με το νέο παραγωγικό μοντέλο που οραματίζεστε να αναπτυχθεί, συμπίπτει χρονικά, με την αναγγελία κλεισίματος άλλης μίας υγιούς και με εξαγωγική δραστηριότητα επιχείρησης στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, αφού ο νέος ιδιοκτήτης της, θεωρεί «ασύμφορη» την λειτουργία της, αφήνοντας στο δρόμο 59 Οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες άλλες επιχειρήσεις μεταφέρουν την δραστηριότητα τους από την Θράκη σε γειτονικές χώρες.
Μόνο που στο τέλος της κυβέρνησης της «κακοδιαχείρiσης» 2012‐2014 , έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Είχε κατορθώσει να επιτύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Η οικονομία αναπτυσσόταν ξανά και η πρόβλεψη ήταν ότι το 2015 η Ελλάδα, όχι μόνο θα έβγαινε από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά ότι θα πετύχαινε και αύξηση του Α.Ε.Π. της κατά 2,9%.
Δυστυχώς, αυτή η θετική προοπτική ανατράπηκε από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί για ανάπτυξη το 2015, βιώσαμε ύφεση 0,7%.Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το Α.Ε.Π. μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δις ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δις ευρώ.
Πώς να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα σε ένα περιβάλλον με την υψηλότερη φορολογία επιχειρήσεων , με τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας να κατρακυλούν, την αποεπένδυση να εντείνεται και ένα νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργεί σύγχυση από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, που βάζουν φρένο στην όποια προσπάθεια επένδυσης.
Tα “fake events”, όπως αυτό που διαδραματίστηκε στο Εράσμιο Ξάνθης, με την “αυθόρμητη” υποδοχή από πολίτες, αποτελούν τη μόνη σας δημιουργική και παραγωγική ικανότητα. Αδυνατώντας να παρουσιάσετε οποιοδήποτε έργο στην κοινωνία, εφευρίσκετε φιέστες κενές περιεχομένου.
Η Περιφέρεια μας είναι αυτή που πλήττεται από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας μας, από την οικονομική ανέχεια, την ανεργία και τη μετανάστευση της νεολαίας, και δυστυχώς αποτελεί για σας πεδίο πανηγυρισμών. Για πολλοστή φορά ο Λαϊκισμός αποδεικνύεται η κύρια πολιτική μιας ηθικά χρεοκοπημένης κυβέρνησης.
Εγκαινιάζετε ημιτελή έργα, εξαγγέλλετε έργα δρομολογημένα εδώ και χρόνια από την Εγνατία Οδό Α.Ε., μιλήσατε για ενεργειακά έργα (Αγωγός ΤΑΡ) που θα προσδώσουν στην περιοχή μας κύρος και προοπτική, να σας θυμίσουμε όμως ότι αυτά είναι έργα που ωρίμασαν οι προηγούμενες «κακές» κυβερνήσεις, είναι έργα παγκόσμιων συμφερόντων που ξεπερνούν την κυβέρνησή σας.
Όσο αφορά το «Εξοικονομώ ΙΙ», ένα πρόγραμμα απαραίτητο για την περιοχή μας, για πολλοστή φορά τα τελευταία δυο χρόνια δεσμευτήκατε για την έναρξη του μέχρι τέλος του Νοεμβρίου, οψόμεθα.
Ανακοινώσατε νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας όμως κύριε Πρωθυπουργέ σήμερα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας στην Αλεξανδρούπολη υπολειτουργεί, οι χειρουργικές του αίθουσες είναι κλειστές και δεν υπάρχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ελλιπής.
Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε όταν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα τα τελευταία τρία χρόνια από την κυβέρνησή σας που πληγώνουν την ίδια την κοινωνία της Θράκης. Στόχος σας θα έπρεπε να είναι η αναβάθμιση , ο εκσυγχρονισμός και η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον τοπικό παραγωγικό μηχανισμό ώστε να αποτελέσει κύριο μοχλό ανάπτυξης.
Δυστυχώς για όλους μας η πραγματικότητα διαφέρει από την ουτοπία που προσπαθείτε να παρουσιάσετε ως επιτυχία. Είναι δυσάρεστο γεγονός ότι σε έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, στο δείκτη που περιγράφει την «επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις», η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα σε 137 χώρες, ενώ σε ότι αφορά την «επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για εργασία», η χώρα μας είναι προτελευταία.
Επίσης τα αναπτυξιακά εργαλεία μένουν αδρανή όπως η δυνατότητα δημοπράτησης έργων και η απορροφητικότητα Ευρωπαϊκών Κονδυλίων. Το αναπτυξιακό σας συνέδριο, έκλεισε με μια σειρά από εξαγγελίες και δεσμεύσεις, χωρίς νομοθετικές και πολιτικές λύσεις, χωρίς ρευστότητα στην αγορά, χωρίς επενδύσεις, με αυξημένους φόρους και εισφορές.
Δεν αποτελεί πρόοδο η κάθε τόσο εξαγγελίες περί χαλάρωσης των capital controls, που επιβλήθηκαν λόγω των παλινωδιών σας στο εξάμηνο της ‘’περήφανης διαπραγμάτευσής σας’’, ούτε και τα 720 εκ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα, όταν όλοι οι Έλληνες πια γνωρίζουν ότι προέρχονται από την ανελέητη φοροεπιδρομή που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες.
Και όλα αυτά την στιγμή που η Κυβέρνηση αυξάνει τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Κράτους και σκόπιμα έχει παγώσει την καταβολή νέων συντάξεων. Είναι πλέον προφανές πως χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πολιτικής. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και κανενός είδους ανάπτυξη δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν είναι βιώσιμη και βασισμένη στην παραγωγή.
Η μετάβαση από το λαϊκισμό στον πραγματισμό απαιτεί πολύ περισσότερα από μια δήλωση προθέσεων. Απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, πίστη αλλά και ικανότητες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε ανάγκη από φιέστες…… Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.

Για τις ΝΟ.Δ.Ε της Θράκης της Ν.Δ.
Βεζυργιαννίδης Ιωάννης Πρόεδρος Ν.Ροδόπης, Κιατίπης Νικόλαος Πρόεδρος Ν.Ξάνθης, Παρασκευόπουλος Πολυζώης Πρόεδρος Ν.Έβρου