Ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει τη Σαρία – Και αυτό το ανακοίνωσε από την Κομοτηνή

Σε μία εξαγγελία με μεγάλο συμβολισμό προχώρησε από την Κομοτηνή,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο λόγος για τις αλλαγές που ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στη λεγόμενη Σαρία – δηλαδή τον εθιμικό/θρησκευτικό νόμο τον οποίο ακολουθούν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ας σημειωθεί ότι η Σαρία δεν εφαρμόζεται σε κανένα άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. πλην την χώρας μας.

Η ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας και αφού είχαν προηγηθεί ένας σύντομος χαιρετισμός του δημάρχου Κομοτηνής και μία μακροσκελής παρουσίαση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ (τόσο μακροσκελής που το κοινό του ζήτησε να κατέβει από το πόντιουμ). Βέβαια, και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν μακροσκελής και ο ίδιος αιτιολόγησε τη διάρκεια της λέγοντας ότι προέκυψαν πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα από τις επαφές των υπουργών με τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής και πάνω ακριβώς στην ώρα που “έκανε κοιλιά”, ο πρωθυπουργός είπε: “επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, μια αναφορά σε ένα εντελώς ειδικό για την Περιφέρεια αυτή θέμα. Αφορά τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα” και αμέσως κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα πάνω του, όμως λίγοι ήταν τελικά αυτοί που δεν εξεπλάγησαν από αυτό που άκουσαν.

“Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου” είπε ο πρωθυπουργός και όταν κάποιοι χειροκρότησαν, τους διόρθωσε αμέσως λέγοντας: “μη χειροκροτάτε- αυτό που είπα δεν περιποιεί τιμή για μας, για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Ελλάδα”.

Συνεχίζοντας αυτό που είχε ξεκινήσει να λέει, επιβεβαίωσε αυτό που κάποιοι είχαν ήδη σκεφτεί: “Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες” είπε ο πρωθυπουργός και ολοκλήρωσε λέγοντας: “μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας”.

Εν τέλει ανέφερε τα πέντε σημεία τα οποία συνιστούν τις προωθούμενες αλλαγές στη Σαρία, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Μουφτήδες που ήταν παρόντες στην ομιλία, έφυγαν χωρίς να τον χαιρετίσουν. Τα πέντε σημεία του νομοσχεδίου, είναι:

“Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.

Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται”