Η Τουρκία έχει πάρει 1 δις από την ΕΕ για το προσφυγικό, αλλά λέει ότι είναι πολύ λίγο

Τη δαπάνη του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ανακοίνωσε ότι έχει δαπανήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση της Τουρκίας αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όμως η Τουρκία απαντά ότι αυτό το ποσό απέχει πολύ από το συμφωνηθέν.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ε.Ε, δεσμεύτηκε να διαθέσει 3 δισεκατομμύρια € στην περίφημη συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2016 και επικαλείται μάλιστα και δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων anadolu, φέρεται να έχει δηλώσει οτι “η Ε.Ε. θα συνεχίσει να ενισχύει τις χώρες που υποδέχονται και φιλοξενούν πρόσφυγες”.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2016 έχει μειώσει σημαντικά τις προσφυγικές ροές προς τη γηραιά ήπειρο, και εξ αυτού του λόγου οι Βρυξέλλες -κατά το πρακτορείο- δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκταμίευσης της οικονομικής στήριξης.

Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηριζει το πρακτορείο, την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Τζον Μίλμαν ότι όι αιτούντες άσυλο που περνούν στην Ελλάδα έχουν μειωθεί αισθητά από τότε που η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Με βάση τα στοιχεία του ΔΟΜ, στους πρώτους δέκα μήνες του 2017, έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία 23000 πρόσφυγες ενώ το 2016 είχαν περάσει 170000 και το 2015 780.000.

Τέλος το anadolu επικαλείται και δήλωση του Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, που είπε ότι η οικονομική ενίσχυση την οποία υποσχέθηκε η ΕΕ στην Τουρκία θα καταβληθεί.