Ενοχλημένος ο Προκόπης Παυλόπουλος από τις δηλώσεις του Χακάν Τσαβούσογλου

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εορταστική εκδήλωση που έγινε στη Σιάτιστα, μετά την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη.

Θυμίζουμε ότι ο Χακάν Τσαβούσογλου που επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Θράκη αναφέρθηκε στη μειονότητα ως “τουρκική” παρατηρώντας μάλιστα ότι τυγχάνει δυσμένειας από το ελληνικό κράτος, ενώ συσχέτισε την “κακή μοίρα” της “τουρκικής” μειονοτητας της Θράκης, με τη μοίρα των τουρκικών μειονοτήτων στη Βουλγαρία, τα Σκόπια (τα οποία αποκάλεσε με το όνομα “Μακεδονία”) και το Κόσσοβο. Έτι περαιτέρω, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η “τουρκική” μειονότητα της Θράκης αριθμεί 145.000 μέλη.

Εις απάντηση των δηλώσεων αυτών ο κος Παυλόπουλος  -όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα-κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ελλάδα να σέβονται την ιστορία της και το διεθνές δίκαιο. «Είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι «το λέω αυτό για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα ‘χει συνέπειες».

Επιπλέον ο κος Παυλόπουλος αποδοκίμασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και δήλωσε ότι οι αναφορές αυτές «παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντάς την ως τον πρώτο πυλώνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η οποία, όπως σημείωσε «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα».