Δύο τάσεις στην Κεντροαριστερά πριν καν δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας

Διάσταση απόψεων παρατηρείται στην Κεντροαριστερά και τον νέο πολιτικό φορέα που φιλοδοξεί να γεννηθεί, αλλά κατά τα φαινόμενα εν μέσω έντονου “κοιλόπονου”. Πιο συγκεκριμένα, πριν από τέσσερις ημέρες από την Αλεξανδρούπολη ο Σταύρος Θεοδωράκης που διεκδικεί την ηγεσία του νέου φορέα δήλωνε ότι μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές τους υποστάσεις.

Ο κος Θεοδωράκης, μιλώντας στον φακό του “R”, κατέστησε σαφές ότι μέχρι τις εκλογές του 2019 (είτε νωρίτερα, αν γίνουν πρόωρες εκλογές) τοσο το Ποτάμι, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα παραμείνουν ως έχουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και ότι θα ενοποιηθούν μετά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε μάλιστα ότι η ενοποίηση των δύο κομματικών σχηματισμών είναι “η θυσία” που θα κάνουν ο ίδιος και η κα Γεννηματά μετά τις εκλογές, όμως η Δημοκρατική Αριστερά έχει άλλη άποψη.

Πιο συγκεκριμένα, και με βάση ανακοίνωση του πολιτικού σχηματισμού, η θέση που πρεσβεύει η ΔΗΜΑΡ είναι ότι η ενοποίηση των δύο κομμάτων πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ανάδειξη νέου αρχηγού κι αυτό γιατί “δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα” όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση, έχει ως εξής: 

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Στην Δημοκρατική Αριστερά εργαζόμαστε αταλάντευτα για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας και ο οποίος θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας. Η εκλογή επικεφαλής από τη βάση στις 12 Νοεμβρίου μπορεί να αποτελέσει αναζωογονητική διαδικασία για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Για αυτό καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες με τη συμμετοχή τους να ισχυροποιήσουν το εγχείρημα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων είναι ήδη μία δημοκρατική κατάκτηση, που δεν έχει γίνει σε κανέναν άλλο πολιτικό φορέα στην χώρα μας. Για να υπάρξει ευρύτερη απήχηση και να διαμορφωθεί μαζικό κλίμα στην πορεία προς τις κάλπες είναι απαραίτητο το μήνυμα να είναι καθαρό χωρίς αμφισημίες.
  1. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ πρέπει να ενοποιηθούν αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής, εντός του 2017, σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα. Η συγκρότηση ενιαίας Κ.Ο. θα είναι το πρώτο μεγάλο «σινιάλο» ενότητας μετά την εκλογή επικεφαλής και θα δώσει μία νέα δυναμική στο εγχείρημα, που θα ολοκληρωθεί μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα.
  2. Η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας με θεσμοθετημένες τάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαίρως είχαμε καταθέσει την πρόταση η βάση όλης της κεντροαριστεράς να κληθεί να αποφασίσει και για την μορφή του φορέα, με «διπλή κάλπη», μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα. Η υιοθέτηση της πρότασης μας θα συνέβαλε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο στην υπέρβαση των αντιφάσεων που σήμερα εμφανίζονται αλλά και στην διεύρυνση της συμμετοχής στις κάλπες.
  3. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη. Για αυτό η πλήρης αφοσίωση της νέας εκλεγμένης ηγεσίας στο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητη, μακριά από λογικές διπλών θέσεων και ρόλων.
  4. Η ΔΗΜΑΡ είναι απόλυτα προσηλωμένη στην προοπτική ενός μεγάλου προοδευτικού κεντροαριστερού φορέα απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, για να σπάσουμε τους φραγμούς και να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα δίνοντας προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας.