Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Διαδημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης

Τα θέματα της συνεδρίασης, διάρκειας 4,5 ωρών, ήταν η κοινή διεκδίκηση νέων ακτοπλοϊκών γραμμών, η τεχνική βοήθεια προς το Δήμο Σαμοθράκης από τον Δήμο Αλεξ/πολης, ο απολογισμός ζημιών μετά την καταστροφική βροχόπτωση και ο προγραμματισμός αποκατάστασης ζημιών με μόνιμες υποδομές. Ενώ κάποιος θα περίμενε το θέμα των καταστροφών –αποκατάστασης των ζημιών να είναι κυρίαρχο, αυτό συζητήθηκε τελευταίο και προτάχθηκε το έκτακτο θέμα δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας και η ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Βασικό ζήτημα που ανέδειξε η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα αλλά και των τοπικών δημάρχων που εφάρμοζαν την πολιτική τους και όχι η ΥΠΕΡΒΟΣΚΗΣΗ, όπως πολύ βολικά υποστήριξαν πολλοί μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Αποδείχθηκε ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά και η ΕΕ αντιμετωπίζουν ως κόστος τα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του λαού και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο. Ενώ το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για να κινητοποιηθεί απαιτεί ζημιές 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανάπτυξη του νησιού δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας και καθημερινά αποδεικνύεται πόσο καταστροφική είναι για τα λαϊκά συμφέροντα. Αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης υποτυπώδη και τώρα κατεστραμμένα, κτηνοτροφία και γεωργία που καταρρέουν, όπως παντού, Ο τουρισμός δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό στόχο «ανάπτυξης» του νησιού.

Για την ενεργειακή κοινότητα.

Με βάση ποιον κανονισμό ένα τόσο σημαντικό θέμα για το οποίο δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, συζητήθηκε χωρίς εισήγηση, χωρίς ενημέρωση. Απ’ ό,τι φαίνεται ήταν προαποφασισμένο από τους «εταίρους», Δήμο Αλεξ/πολης, Σαμοθράκης, ΟΛΑ ΑΕ, Μητρόπολη & Επιμελητήριο. Σήμερα ακόμη ζητάμε να μάθουμε τι περιλαμβάνει η σύσταση ενεργειακής κοινότητας , από ποιον θα υλοποιηθεί και ποιος θα το διαχειρίζεται. Η κυβέρνηση πιστή στις κατευθύνσεις της Ε.Ε., στοχεύει με αυτό το νομοσχέδιο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης. Ταυτόχρονα δημιουργεί ελεύθερο χώρο για τα ιδιωτικά κεφάλαια να επενδύσουν στο χώρο της Ενέργειας. Στο παιχνίδι ως «λαγοί» αυτής της πολιτικής μπαίνουν και οι Δήμοι για να παράγουν και να πουλούν ηλεκτρικό ρεύμα. Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όταν παράγουν ρεύμα προς όφελος των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι γνωστό όμως ότι η ενίσχυση των ΑΠΕ στη χώρα μας, από το 2009, αποτέλεσε έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες εκτίναξης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά που από το υστέρημά τους πληρώνουν βαρύ χαράτσι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στους επιχειρηματίες των ΑΠΕ.

Για τις καταστροφές Απαιτούμε και προτείνουμε:

Να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στη Σαμοθράκη Άμεση προτεραιότητα η εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών ,εγγειοβελτιωτικών έργων καθώς και δημιουργία ενός νέου ενιαίου σύγχρονου δικτύου υδροδότησης, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών, Πιο συγκεκριμένα μέτρα για:

· Άμεση ολοκλήρωση,, με την παρουσία ενός διυπουργικού κλιμακίου, της καταγραφής όλων των ζημιών ώστε να προχωρήσουν η αποκατάσταση και οι αποζημιώσεις των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών

· Ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει άμεσα τις εκτιμήσεις και να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών στην παραγωγή, στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες-κτηνοτρόφους των οποίων το

εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

· Απαλλαγή των πληγέντων από τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη, το πάγωμα των χρεών και των διαδικασιών κατάσχεσης. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.

· Άμεση αποκατάσταση του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού καθώς και της αγροτικής οδοποιίας.

· Έλεγχος καταλληλότητας όλων των κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών) που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

· Επείγουσα αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας πλήρως εξοπλισμένης για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, λόγω της καταστροφής που υπέστη το Κέντρο Υγείας.

· Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Έβρου – Περιφέρειας Αν. Μ-Θ.

· Ειδική μέριμνα για την άμεση στελέχωση του Δήμου Σαμοθράκης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό και λοιπό υπαλληλικό) ώστε να κατορθώσει επιτέλους να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού που οξύνθηκαν ιδιαίτερα μετά τη καταστροφική πλημμύρα.

· Αποκατάσταση και συντήρηση όσων εκ των ιστορικών μνημείων του νησιού επλήγησαν.

Για την ακτοπλοΐα

Η ασφαλής, τακτική και φτηνή συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού, χωρίς να αρκεί από μόνη της. Δυστυχώς από την όλη συζήτηση έγινε προσπάθεια όλοι οι φορείς να συνταχθούν με τα συμφέροντα των εφοπλιστών που διεκδικούν νέα δρομολόγια ΚΑΙ με 12 μηνη επιδότηση , δηλ. ζεστό χρήμα και ναύλα πανάκριβα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται για συντήρηση το καράβι και μένει το νησί για 2 μήνες μόνο με ταχύπλοα. Όσο αυτό το κράτος θεσμοθετεί και δουλεύει για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του κεφαλαίου ο λαός χρυσοπληρώνει για τις βασικές ανάγκες και δικαιώματά του ενώ το κεφάλαιο θησαυρίζει με φοροαπαλλαγές και φτηνό πετρέλαιο.

Για όλα αυτά τα ζητήματα πέρα από τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων τεράστιες ευθύνες έχουν και οι Δημοτικές Αρχές οι οποίες υλοποιούν στο ακέραιο τις κατευθύνσεις που θέλουν τους Δήμους επιχειρηματίες, αρωγούς και διεκδικητές των αιτημάτων εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν είναι τυχαίο που δεν ακούστηκε κουβέντα από τους βουλευτές του νομού και δημοτικούς παράγοντες για αιτήματα που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους της Σαμοθράκης. Καλούμε το λαό της Σαμοθράκης άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να οργανώσει τον αγώνα του διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφισή του και έργα υποδομών στο νησί.