Τα “τραγούδια του ’40” ερμήνευσε η Στρατιωτική Μπάντα της ΧΙΙ Μ/Κ Μ/Π

 

«Σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξε του τραγουδιού η μορφή. Ο έρωτας ξεχάστηκε, μπήκε ξανά στην μπάντα. Και μες σε πόλεις και χωριά και σε κάθε κορφή νέα τραγούδια ακούστηκαν: τραγούδια του σαράντα» 

Με αυτά τα λόγια άνοιγε τις συναυλίες της η Σοφία Βέμπο την περίοδο ’40-’41 όταν με μόνο όπλο το μικρόφωνο και τη φωνή της εμψύχωνε τους απανταχού Έλληνες να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά των Ιταλών και τις γυναίκες τους να αντέξουν ή/και να συνδράμουν εκείνον τον αγώνα που έμελλε να γραφεί στην ιστορία ως το “Έπος του ’40”

Αυτά τα τραγούδια, τα τραγούδια του σαράντα ερμήνευσαν οι στρατιωτικοί μουσικοί – μέλη της μπάντας της ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού της Αλεξανδρούπολης, σε μία ξεχωριστή συναυλία που παρουσίασαν στο δημοτικό θέατρο της πόλης, παραμονή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Έτσι, από τα μικρόφωνα ακούστηκαν οι περίφημοι στίχοι “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά”, “Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του”, αλλά και αυτοί του τραγουδιού “Κορόιδο Μουσολίνι” που λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για παραλλαγή των στίχων ενός ιταλικού τραγουδιού από τον Έλληνα στιχουργό Γιώργο Οικονομίδη.

Πέρα από τα τραγούδια της συγκεκριμένης περιόδου, ακούστηκαν και μεταγενέστερα οι στιχουργοί των οποίων ή η λαϊκή μούσα άντλησαν την έμπνευσή τους από το ηρωικό έπος του ’40.

Ενδιαμέσως των τραγουδιών ακούστηκαν αποσπάσματα από χρονικογραφήματα ή ημερολόγια πρωταγωνιστών των γεγονότων, ενώ τους επισκέπτες υποδεχόταν μία μικρή φωτογραφική έκθεση με ντοκουμέντα του ελληνοϊταλικού πολέμου και φωτογραφίες από διάφορες ασκήσεις της ΧΙΙ Μ/Κ Μ/Π.

Η συναυλία διοργανώθηκε από την ΧΙΙ Μ/Κ Μ/Π στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.