Search
Close this search box.
Γιάνης Βαρουφάκης απο την Αλεξανδρούπολη: “Θα γίνουμε Κόσσοβο, αν δεν…”

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα Κόσσοβο -δηλαδή “σε ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο που θα εξάγει μόνο τους ανθρώπους του”- αν δεν σταματήσει άμεσα η υφιστάμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε από την Αλεξανδρούπολη ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κος Βαρουφάκης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη κομίζοντας την πρόταση του DiEM25, του νέου πολιτικού φορέα στον οποίο συμμετέχει και ο οποίος έχει μέλη σε 30 χώρες ανά τον κόσμο, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στη Γερμανία. Το DiEM25 είναι φιλοευρωπαϊκό έσπευσε να διευκρινίσει ο κος Βαρουφάκης, της ομιλίας του οποίου προηγήθηκε ένα βίντεο με τηλεοπτικές σκηνές των ημερών της υπουργείας του, αλλά και προηγούμενες καθώς και κάποιες μεταγενέστερες – μετά την παράιτησή του.

Σαφείς ήταν οι αναφορές στη θέση του κου Βαρουφάκη, που αποτελεί και θέση του DiEM25 ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέτρεψε σε ΝΑΙ, το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του 2015, ωστόσο εκείνο το πρώτο πεντάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετό για να αλλάξει τον ρου της ιστορίας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Στο ίδιο βίντεο περιλαμβάνονταν μηνύματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα διαφόρων προσωπικοτήτων της πολιτικής, των τεχνών, της επιστήμης από διάφορες χώρες (μεταξύ αυτών και ο Νόαμ Τσόμσκι) και κατέληγε με μία εθελόντρια του DiEM25 από τη Γερμανία, η οποία ενημέρωνε το κοινό ότι τα γεγονότα του 2015 στην Ελλάδα, δίδαξαν στη χώρα της την έννοια της “πολιτικής ανυπακοής”.

Κατά την άποψη του κου Βαρουφάκη λοιπόν και κατ’ επέκταση κατά την άποψη του DiEM25, οι Έλληνες, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενστερνιστούν την “συνεκτική πρόταση” του φορέα που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και ως εκ τούτου  να συμφωνήσουν και να διεκδικήσουν: μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με ανταλλαγή ομολόγων που οι αποδόσεις τους θα εξαρτώνται από την ανάκαμψη, στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολυ 1.5% του ΑΕΠ, μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα με στόχο την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικά για το ΤΑΙΠΕΔ, ο κος Βαρουφάκης ανέφερε ότι απορροφά συστηματικά την περιουσία της Ελλάδας και αν αυτή η κατάσταση δεν αναστραφεί, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι μία χώρα πλούσιων εποίκων που θα έχουν αποκτήσει την περιουσία που θα έχει υφαρπάξει και μεταπωλήσει το ΤΑΙΠΕΔ  και φτωχών Ελλήνων που θα ζουν σε γηροκομεία.

Η παρουσίαση του DiEM25 στην Αλεξανδρούπολη έγινε στο Δημοτικό Θέατρο με αρκετά μεγάλη συμμετοχή κόσμου.