Στις φυλακές των Γρεβενών θα μεταφερθεί ο φερόμενος ως τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης

Στις φυλακές των Γρεβενών θα μεταφερθεί αύριο 25/10 και θα κρατείται για όσο διαρκεί η προσωρινή κράτησή του (ή η προφυλάκισή του αν τελικώς διαταχθεί), ο 32χρονος Σύριος Σ.Α., που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη 19/10 και βαρύνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση ISIS.

O 32χρονος απολογήθηκε χθες (23/10) ενώπιον της ανακρίτριας στο δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως διέταξε την προσωρινή του κράτηση – μία απόφαση επί της οποίας η δικηγόρος του κα Τριανταφυλλιά Τσιουλπά θα καταθέσει ένσταση, πιθανότατα την Παρασκευή, και θα ζητήσει για τον πελάτη της να αφεθεί ελεύθερος.

“Είμαι μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού” 

Στην οκτασέλιδη απολογία του, ο 32χρονος κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι υπήρξε μαχητής στη Συρία, όμως του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και όχι του ISIS. Δήλωσε ότι είναι μουσουλμάνος, αλλά όχι σκληροπυρηνικός και μάλιστα είπε ότι η γυναίκα του φοράει απλώς μαντήλα και όχι μπούργκα, όπως οι σύζυγοι των ακραίων ισλαμιστών.

“Έχω συλλάβει, αλλά δεν έχω σκοτώσει”

Ο 32χρονος δήλωσε περήφανος για τη συμμετοχή του στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ο οποίος αντιμάχεται το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ και υποστήριξε πολλές φορές ότι οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στο κινητό του και τον δείχνουν οπλισμένο προέρχονται από επιχείρησεις του ΕΣΣ και ότι για τον ίδιο αποτελούν ενθύμια της συμμετοχής του στην εμφύλια σύρραξη της χώρας του και δη στο πλευρό εκείνων που πολεμούν για την επιβολή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και την αποτίναξη του δικατορικού ζυγού του Άσαντ.

Είπε ακόμη πως αν η Ελλάδα τον καταδικάσει ως τρομοκράτη, αυτό θα σημαίνει ότι νομιμοποιεί το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, εξ αιτίας του οποίου έχει προκληθεί η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Όσο για την “σχέση” του με τον ISIS, ο Σ.Α. είπε ότι η μόνη επαφή που είχε ποτέ με τζιχαντιστές ήταν όταν χρειάστηκε να διασχίσει περιοχές κατεχόμενες από αυτούς επιχειρώντας να περάσει από το Ισραήλ στην Τουρκία – κατι που δεν μπορούσε να κάνει διά της νομίμου οδού μιας και οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Ως εκ τούτου, τη συγκεκριμένη περίοδο τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συμπολεμιστές του είχαν εκμεταλλευτεί μία εκεχειρία που είχε γίνει μεταξύ του ISIS και του ΕΣΣ και είχαν περάσει στην Τουρκία.

Από την Τουρκία, πέρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016 και έφτασε στη Λέρο, όπου καταγράφηκε ως πρόσφυγας και από κει μετέβη στην Αθήνα και εν τέλει στη Θεσσαλονίκη.

Αν τελικά ο 32χρονος κριθεί προφυλακιστέος, η δίκη του θα γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “R”, αν η υπόθεση φτάσει εκεί, η μέρος της υπερασπιστικής γραμμής θα αποτελέσει και το γεγονός ότι είναι σχεδόν άτοπο να γίνεται λόγος για εγκλήματα του ποινικού κώδικα στο πλαίσιο μίας εμφύλιας σύρραξης.