Δήμοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα παράγουν και θα πωλούν ενέργεια

Τομή στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ελλάδας θα αποτελέσουν από το 2018 οι ενεργειακές κοινότητες.

Ιδιώτες, επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων και τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας θα λαμβάνουν μειωμένο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 1,2 δις ευρώ φτάνουν οι επενδύσεις στα αιολική πάρκα που είναι σε εξέλιξη. Είναι ο τελευταίος κύκλος έργων με εγγυημένες τιμές. Τα έργα που θα ακολουθήσουν θα γίνονται με τιμή που θα προσδιορίζεται από διαγωνιστικές διαδικασίες, ανά τεχνολογία.

Στόχος του υπουργείου περιβάλλοντος είναι μέχρι το 2030 το 50% ή και παραπάνω της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ (από 29% που είναι σήμερα).

Παράλληλες διαδικασίες τρέχουν και για το φυσικό αέριο.

-Άνοιγμα της αγοράς με τους καταναλωτές από τον Ιανουάριο του 2018 να έχουν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή.

-Επέκταση του δικτύου σε 50 νέες περιοχές έως το 2023, ενώ προχωρούν μεταξύ άλλων η κατασκευή του αγωγού TAP, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσαςκαι ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται και το νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό και το νέο φορέα που θα ενοποιήσει υποθηκοφυλακεία με κτηματολόγια. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι έως το 2020 να έχει κτηματολόγιο το 70% της χώρας

 

ert.gr