Προκοπης Παυλόπουλος από τη Σαμοθράκη: Δεν υπαρχουν γκριζες ζωνες στο Αιγαιο

Ηχηρά μηνύματα προς τηνΤουρκία έστειλε από τη Σαμοθράκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που βρέθηκε στο νησί με αφορμή τον εορτασμό της 105ης επετείου της απελευθέρωσής του από τον τουρκικό ζυγό.

Στην κεντρική του ομιλία ο ΠτΔ αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική διαδρομή της Σαμοθράκης στηλιτεύοντας εμμέσως πλην σαφώς τον επεκτατισμό και τη βάσανο στην οποία υπέβαλε η τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία στο νησί του Έβρου ανά τους αιώνες, έφτασε στο σήμερα και την επίσης καταφανώς παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, αν και τη χαρακτήρισε “φίλη και γείτονα χώρα”.

Ο κος Παυλόπουλος έθεσε ευθέως το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρώπη για να πει ότι η γειτονική χώρα με τη στάση που κρατάει αυτό-υπονομεύει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αμφισβητεί ευθέως τις διεθνώς αναγνωρισμένες συνθήκες όπως αυτή τη Λωζάνης και το Διεθνές Δίκαιο εν γένει.

Και ο λόγος του αυτός από τη Σαμοθράκη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αν συνυπολογίσει κανείς την επαναλαμβανόμενη παραβίαση των χωρικών υδάτων από τους Τούρκους αλιείς, αλλά και το “φλερτ” της γείτονος με τη βραχονησίδα Ζουράφά ή Λαδόξερα.

“Οι Έλληνες είμαστε ο λαός της ελευθερίας και επιθυμούμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας όμως ως Έλληνες και ως χώρα μέλος της ΕΕ λέμε στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. Αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι η Συνθήκη της Λωζανης που ορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Συνθήκη της Λωζανης δεν αφήνει περιθωρια: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Δεν ξέρω ποτέ και πως τις επινοησαν, αλλα πρέπει να ξέρει η Τουρκία ότι αν δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζανης υπονομεύει την ευρωπαικη ενταξιακή πορεία της”

Η ιστορική αναδρομή που είχε κάνει νωρίτερα στο λόγο του ο κος Παυλόπουλος αποτέλεσε και τον κεντρικό πυρήνα της κατακλείδας της ομιλίας του, αφού έκανε σύνδεση του ηρωισμού που έχουν επιδείξει οι Σαμοθρακίτες στο πέρασμα του χρόνου έναντι των εκάστοτε κατακτητών, με την τωρινή δοκιμασία που μπορεί να μην προέρχεται από τις επεκτακτικές βλέψεις κάποιου επίδοξου κατακτητή, αλλά από την ίδια τη φύση, πλην όμως οι πληγές που έχει αποκτήσει το νησί λόγω της θεομηνίας είναι πολύ βαθιές.

“Θέλω, καταλήγοντας, να σας διαβεβαιώσω ότι πηγή έμπνευσης, προς αυτή την κατεύθυνση, για όλους μας αποτελεί το διαχρονικό θάρρος και η απαράμιλλη δύναμη των Σαμοθρακιτών ν’ αντεπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες που συναντούν, με κορυφαίο παράδειγμα το σθένος με το οποίο αντιμετώπισαν την καταστροφή από την τελευταία θεομηνία. Σας διαβεβαιώ ότι σ’ αυτό το δύσκολο έργο θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, έως ότου η Σαμοθράκη ξαναβρεί, το συντομότερο δυνατό, τους κανονικούς ρυθμούς ζωής που αναλογούν στο δημιουργικό φρόνημα των κατοίκων της” είπε χαρακτηριστικά ο κος Παυλόπουλος.

Ο δήμαρχος της Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την επίσκεψή του στο νησί, ενώ τόνισε και το γεγονός ότι η στήριξη της πολιτείας στη δοκιμαζόμενη Σαμοθράκη αυτή την περίοδο δεν απλά ζητούμενο, αλλά αναγκαία. Ο δημαρχος είπε χαρακτηριστίκά:  “Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, την κανονικότητά μας διέκοψε μια πρωτοφανής θεομηνία, μια καταιγίδα με χαρακτηριστικά κατακλυσμού που τραυμάτισε τον κοινωνικό ιστό, την τοπική οικονομία και μεγιστοποίησε τις δυσκολίες μας.
Οι συνέπειες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητές μας και η αρωγή του κράτους που αναμένουμε είναι απολύτως αναγκαία.
Στην δική μου σκέψη, όπως πιστεύω και πολλών άλλων, η σύγχρονη ιστορία μας διαιρείται πλέον στο χρονικό σημείο εκείνης της τρομερής νύχτας”.

Ο κος Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε και επίτιμος δημότης Σαμοθράκης γεγονός που όπως είπε τον βαρύνει με μεγάλο χρέος και του αναθέτει μια μεγάλη ευθύνη στήριξης του νησιού.