“Έκρηξη” Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για άλλη μία φορά η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης το βράδυ της Τετάρτης 18/10 όταν ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένα στις αναφορές που έγιναν από τους δύο πολιτικούς στο σταθμό του LNG της Αλεξανδρούπολης.

Η αναφορά αυτή του κου Λαμπάκη ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει το κλίμα μέσα στην αίθουσα και να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα που μύριζε μπαρούτι. Πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Δήμος και Δημότες” Απόστολος Φωτιάδης ο οποίος δήλωσε την συμφωνια του σε υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από όποια χώρα και αν πρόερχονται αυτά, καθώς -όπως είπε- το λιμάνι είναι η συνέχεια της Αλεξανδρούπολης αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο σιδηρόδρομος ήταν η γέννησή της.

Στη συνέχεια ο κος Δευτεραίος από τη Λαϊκή Συσπείρωση καταδίκασε το γεγονός ότι οι Τσίπρας και Τραμπ συζήτησαν για προμήθεια της Ελλάδας με αμερικανικής προέλευσης οπλικά συστήματα κάτι που για τον ίδιο και την παράταξη του είναι αρκετό για να προκαλέσει απογοήτευση και να εγείρει την αρνητική στάση τους απέναντι στη σχεδιαζόμενη επένδυση του LNG.

Ο Παύλος Μιχαηλίδης από την ΑΝΑΣΑ επανέφερε για πολλοστή φορά το αίτημα των αντισταθμιστικών οφελών από το έργο του LNG προκαλώντας τη μηνι του δημάρχου ο οποίος τον κατηγόρησε για “πολιτική ανισορροπία” και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών μπορεί να ανοίξει λεπτομερώς όταν ολοκληρωθεί η εταιρική σύσταση της κοινοπραξίας που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου.

Ο Νίκος Τζανίδης κάλεσε τη δημοτική αρχή να εξετάσει την επικινδυνότητα του έργου, λέγοντας πως η συγκεκριμένη επένδυση είναι η πιο επικίνδυνη από όσες προγραμματίζονται στην Αλεξανδρούπολη για να λάβει την μομφή από τον κο Λαμπάκη ότι ο ίδιος είναι υπέρ του χρυσού και του κυανίου.

Στη συζήτηση πήρε το λόγο και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κώστας Μαυριδης καλώντας τη δημοτική αρχή να συμβουλευτεί και “ανεξάρτητους” επιστήμονες σχετικά με την επικινδυνότητα του έργου.

Καταλήγοντας πάντως, ο κος Λαμπάκης εξήγησε σε υψηλούς τόνους ότι ο στόχος της αναφοράς του στο LNG ήταν απλώς να καταδείξει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και όχι να προκαλέσει στην αίθουσα μία συζήτηση, η οποία μάλιστα κινήθηκε ως επί το πλείστον γύρω από θέματα τα οποία έχουν ήδη απαντηθεί στο παρελθόν και ορισμένα εξ αυτών περισσότερες από μία φορές.

Όπως και να ΄χει πάντως, η συγκεκριμένη συζήτηση προκαλέσε μάλλον εντυπώσεις, παρά αποτέλεσμα αφού ξεκίνησε από μία απλή αναφορά στα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα και κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών πανταχόθεν.