Η Αλεξανδρούπολη “ακούστηκε” στο Λευκό Οίκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Σαφή αναφορά στον σταθμό μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, έκανε από τις ΗΠΑ και το Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον Προεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ με στόχο την ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στις δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ενισχύει βαθμηδόν τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στα ενεργειακά σημειώνοντας ότι αυτό βασίζεται και στην ισχύ της στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας. Η ενίσχυση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας επιτυγχάνεται τόσο από την ολοκλήρωση του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, είπε ο κος Τσίπρας και συνέχισε αναφερόμενος στο υπό κατάρτιση αγωγό EastMed, αλλά και στον σχεδιαζόμενο σταθμό του LNG στην Αλεξανδρούπολη υπογραμμίζοντας ότι η πρωτεύουσα του Έβρου θα γίνει μία σημαντική πύλη εισόδου σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη, αλλά πιο έμμεση αναφορά στην Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη είχε κάνει λίγο νωρίτερα και ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνοντας και αυτός τον σημαίνοντα ρόλο του αγωγού ΤΑΡ και της επένδυσης του LNG (που είναι αμερικανικών συμφερόντων) στην ενδύναμωση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε επίσης ότι οι δύο άντρες συζήτησαν μεταξύ τους την ενδεχόμενη προμήθεια της Ελλάδας με αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ στα highights αυτής της συνάντησης πρέπει να συμπεριληφθεί και η στάση του αμερικανού Προέδρου στο ερώτημα δημοσιογράφου προς τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις παλαιότερες δηλώσεις του, όταν σχολιάζοντας την υποψηφιότητα Τραμπ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πει: “Μακάρι να μη γίνει αυτό το κακό”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε το ερώτημα αρχικά με χιούμορ λέγοντας στο κλειστό μικρόφωνο ότι “έπρεπε να ξέρει αυτή τη δήλωση Τσίπρα πριν από την ομιλία του”, ενώ στην επίσημη απάντησή του σχολίασε ότι αρκετές χώρες είχαν αντιμετωπίσει με δυσπιστία την υποψηφιότητα του, πλην όμως ο τρόπος που διαχειρίζεται την προεδρεία του, αντιστρέφει το κλίμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε απαντήσει και ο Αλέξης Τσίπρας στην σχετική ερώτηση παραδεχόμενος ότι η επαφή του με τον Ντόναλντ Τραμπ τον έφερε εν τέλει ενώπιον ενός ικανού πολιτικού.

Πυρά Τσίπρα προς την Τουρκία

Από το Λευκό Οίκο των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση της Τουρκίας καταδικάζοντας απερίφραστα την “παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο” και επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μεν μία δημοκρατική χώρα που σέβεται το διάλογο, όμως ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.