Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Τέθηκε σε λειτουργία ο νέος Γραμμικός Επιταχυντής, αλλά…

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε πλέον ο νέος Γραμμικός Επιταχυντής του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, όπως ενημερώνει σε ανοικτή επιστολή που κοινοποίησε ο Δ/της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΠΓΝΕ κος Μιχάλης Κουκουράκης.

Πρόκειται για το υπερσύγχρονο μηχάνημα που δώρισε στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το οποίο παρέχει ακτινοβολίες υψηλής τεχνολογίας σε καρκινοπαθείς που τις έχουν ανάγκη με τον κο Κοκουράκη να σημειώνει: “Σήμερα, μπορούμε να δηλώσουμε ότι η Ακτινοθεραπεία που μπορούμε να προσφέρουμε στην Αλεξανδρούπολη δεν υστερεί διόλου από αυτή που χορηγείται σε μεγάλα ογκολογικά κέντρα του κόσμου. Με τη σύγχρονη αυτή τεχνολογία, η τοξικότητα της Ακτινοθεραπείας είναι πολύ μικρότερη, προσφέροντας άριστη ποιότητα ζωής στους ασθενείς μας, αλλά και η πιθανότητα ίασης είναι σημαντικά καλύτερη”

Η δωρεά του πολύ χρήσιμου αυτού μηχανήματος για την θεραπεία των καρκινοπαθών ολοκληρώθηκε μετά από επτά μήνες σκληρής δουλειάς και εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ οι πιέσεις και οι επαφές για να γίνει εν τέλει η δωρεά είχαν ξεκινήσει από το μακρινό 2010. Σε δεύτερο επίπεδο, η δωρεά του ΙΣΝ, “άνοιξε” και θέσεις εργασίας στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς για τη λειτουργία του Γραμμικού Επιταχυντή έγιναν από το Υπουργείο Υγείας  προσλήψεις δύο (2) ιατρών Επιμελητών (οι οποίοι ήδη εργάζονται στο τμήμα μας), δύο (2) Ακτινοφυσικών και δύο (2) Τεχνολόγων, οι οποίοι αναμένονται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ εντός του τρέχοντος έτους.

“Για πρώτη φορά από το 2003, που άρχισε τη λειτουργία της η Κλινική Ακτινοθεραπευτική Ογκολογίας ΠΓΝΕ, προσλαμβάνεται προσωπικό, δίδοντας τέλος στην απαράδεκτη υποστελέχωση που υπήρχε για δεκατέσσερα (14) ολόκληρα χρόνια” αναφέρει στην επιστολή του ο κος Κουκουράκης, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το ΙΣΝ δώρισε συνολικά δέκα τέτοιους Γραμμικούς Επιταχυντές σε Νοσοκομεία της Ελλάδας και η δαπάνα γι αυτή τη δωρεά έφτασε τα 20 εκ ευρώ.

Το “Αλλά” της υπόθεσης

Σήμερα, ήδη τις υπηρεσίες του νέου Γραμμικού Επιταχυντή απολαμβάνουν δώδεκα ασθενείς, όμως παρά το γεγονός ότι το μηχάνημα είναι υπερσύγχρονο και παρέχει σημαντικές υπηρεσίες υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει ο κος Κουκουράκης στην επιστολή του.

Αυτό είναι ο “χρόνος” καθώς ο προγραμματισμός της Ακτινοθεραπείας στο συγκεκριμένο μηχάνημα απαιτεί πολύ χρονο με αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι ασθενείς να είναι λιγότεροι σε σχέση με τις ανάγκες και το πρόβλημα αυτο δύναται να λυθεί με έναν δέυτερο Γραμμικό Επιταχυντή. Γράφει ο κος Κουκουράκης: “Το παρόν μήνυμα χαράς και ελπίδας προς τους ογκολογικούς ασθενείς και προς τις οικογένειές τους, δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζει. Η εξαιρετική ποιότητα Ακτινοθεραπείας που προσφέρει το νέο σύστημα Γραμμικού Επιταχυντή, επιτυγχάνεται με κόστος το ‘χρόνο’ που απαιτείται για το σχεδιασμό και την τέλεση της Ακτινοθεραπείας. Ο ‘χρόνος’ αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τις παλαιότερες μορφές Ακτινοθεραπείας και, έτσι, ο αριθμός των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετηθεί είναι μικρότερος του απαιτούμενου, αυξάνοντας τις λίστες αναμονής σε μη αποδεκτά όρια. Το ΠΓΝΕ παραμένει το μόνο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με ένα (1) μόνον Γραμμικό Επιταχυντή, γεγονός που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να λάβει υπόψιν του και άμεσα να θεραπεύσει αυτό το έλλειμμα”