Διάλεξη για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική του Αλεξανδρουπολίτη μουσικολόγου Άγγελου Μπέντη

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει διάλεξη του Αλεξανδρουπολίτη μουσικολόγου Άγγελου Μπέντη με τίτλο «Ιστορικές, μουσικολογικές και αισθητικές προσεγγίσεις στη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Ωδείου Φαέθων (Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης, 14ης Μαΐου 121) τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στις 8.00 μ.μ.

 

Ο Άγγελος Μπέντης ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική σε ηλικία 9 ετών με τον αείμνηστο Γεώργιο Σβυντρίδη, παππού του και πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη κατεύθυνση βυζαντινής μουσικής, με ειδίκευση: Ερμηνεία και εκτέλεση Ψαλτικής. Μαθήτευσε δίπλα στον Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος και Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Δρ.  Νεκτάριο Πάρη, ενώ εντρύφησε βαθύτερα στο επιστημονικό πεδίο της βυζαντινής μουσικολογίας, δίπλα στην κορυφαία επιστήμονα του χώρου στην Ελλάδα, Δρ. Μαρία Αλεξάνδρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος μουσικών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Επίσης μαθήτευσε από το 2009 μέχρι το 2014 δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο και Μαΐστωρα της Ψαλτικής Τέχνης, Λυκούργο Αγγελόπουλο. Το 2013 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Master of Arts στον τομέα της Μουσικοθεραπείας.

 

Ο Άγγελος Μπέντης έχει συμμετάσχει με διάφορα μουσικά σχήματα και σε πολλές εκδηλώσεις στη Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο με τη Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», αλλά και σε εμφανίσεις της διασημότερης και σημαντικότερης βυζαντινής χορωδίας, της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του αειμνήστου μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου, στο Άαχεν της Γερμανίας, στο Αββαείο Notre-Dame de Saint Remy στο Rochefort (γαλλόφωνο Βέλγιο), αλλά και στο Κρεμλίνο στη Μόσχα. Πρόσφατα, στις αρχές του Ιουλίου, συμμετείχε και έψαλλε με το μουσικό σχήμα «Πολύτροπον» του Παναγιώτη Ανδριόπουλου στην παράσταση La Fiesta του γνωστού ισπανού χορευτή Flamengo και χορογράφου Israel Galvan (Ίσραελ Γκαλβάν) στη Βαρκελώνη.

 

Διευθύνει την παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και είναι καθηγητής βυζαντινής μουσικής στο ωδείο «ΦΑΕΘΩΝ» στην Αλεξανδρούπολη.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης ΕΔΩ Αφίσα