Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: “Φοβάμαι ότι η χώρα μας θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα”
Τη δική του θέση στη δημόσια συζήτηση μετά την ψήφιση της τροπολογίας Κοντονή που αφορά την αναγνώριση σωματείων και που για ορισμένους αποτελεί “κερκόπορτα” αναγνώρισης της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, κομίζει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, με γραπτή του δήλωση στον ιστότοπο της Μητρόπολης.
“Η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας με την οποία υιοθετείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αναγνώριση σωματείων και η οποία επιτρέπει πλέον στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» να υποβάλει εκ νέου αίτηση για τη νομική αναγνώριση της μου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμούς” αναφέρει ο Μητροπολίτης και συνεχίζει: “Η μεταφορά της ευθύνης λήψης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης στα Ελληνικά δικαστήρια μοιάζει με δύσκολο και δισεπίλυτο γρίφο. Υπερβαίνοντας τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα θα πρέπει να τεκμηριώνεται η απόρριψη του αιτήματος σε λόγους εθνικής η δημόσιας ασφάλειας και όχι στην ουσία της υπόθεσης. Φοβάμαι ότι η χώρα μας θα βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». Θα πρέπει να μας προβληματίσει και η υπόθεση της Καταλονίας και να αναρωτηθούμε τι μπορεί να συμβεί και στην Ελληνική Θράκη
Για την ιστορία να πούμε ότι η περί ης ο λόγος τροπολογία, κατατέθηκε δύο φορές στη Βουλή και υπερψηφίστηκε τη δεύτερη καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης κατάθεσης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν εγείρει ενστάσεις.
Ως εκ τούτου, ο υπουργός Δικαιοσύνης την είχε αποσύρει και την επανέφερε προς ψήφιση έχοντας ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των ΑΝΕΛ κατόπιν “διαβουλεύσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ανώτατο επίπεδο, σε κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης” όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Τέρενς Κουίκ.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η τροπολογία απέσπασε τις θετικές ψήφους 248 βουλευτών, αλλά δεν την ψήφισαν οι μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης (οι τρεις κυβερνητικοί Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ και ο βουλευτής της ΔΗΜΣΥΜ Ιχάν Αχμέτ).