Περισσότερες από τις μισές μεταποιητικές επιχειρήσεις του Έβρου έκλεισαν από το 2000 μέχρι σήμερα

Μάλλον απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης αναφερόμενος στα προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας του ΣΒΒΕ για τα “λουκέτα” επιχειρήσεων στη βόρεια Ελλάδα, από το 2000 και εντεύθεν.

Ο κος Σαββάκης έκανε μία σύντομη αναφορά-περιγραφή της κατάστασης στην εναρκτήρια ομιλία του στο 2o Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος στη συμπρωτεύουσα, παρουσιάζοντας τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κος Σαββάκης είπε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα στον Έβρο έχουν βάλει λουκέτο το 63% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ροδόπη αγγίζει το 34%.

Τα επίσημα και αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν όταν αυτή ολοκληρωθεί -κάτι που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, όμως έγινε γνωστό ότι αυτή διεξάγεται από τον ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την  ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, στην ιδια Σύνοδο, η υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά υποστήριξε ότι ο επενδυτικός νόμος που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και τα σχέδια που έχουν υποβληθεί ξεπερνούν σε αξία το μισό δισεκατομμύριο ευρώ – για την ακρίβεια η αξία τους είναι 512.791.349,00 € και μάλιστα η υπουργός είπε ότι ήδη ξεκινά και η καταβολή χρημάτων σε όσα σχέδια είναι ολοκληρωμένα.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον “διεθνή αθέμιτο ανταγωνισμό” που υφίστανται οι επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας εννοώντας προφανώς το πρόβλημα που διαχρονικά θίγουν οι εμπορικοί φορείς της Θράκης και έχει να κάνει με τις ευνοϊκότερες συνθήκες που επικρατούν στο εμπόριο των γειτονικών χωρών και έχουν ως αποτέλεσμα την “υποκλοπή” καταναλωτών από την Ελλάδα.