Search
Close this search box.
“Βροχή” οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την καταστροφή της Σαμοθράκης

Σε πέντε διαφορετικά υπουργεία υποβάλλει ερωτήσεις για τα θέματα που έχουν ανοίξει μετά την καταστροφική θεομηνία της Σαμοθράκης, η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά. Κάθε μία αφορά διαφορετικό θέμα, άλλα πάντως όλες σχετίζονται με προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή. Τις ερωτήσεις τις κας Γκαρά συνυπογράφουν οι Εβρίτες βουλευτές Δημητρης Ρίζος και Γιώργος Καΐσας καθώς και άλλοι βουλευτές.

Εν τω μεταξύ το θέμα της Σαμοθράκης έφτασε και στην Κομισιόν με ερώτηση που έχουν υποβάλλει οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον και πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της πληγείσας νήσου Σαμοθράκης.

Η ερώτηση της κας Γκαρά: 

Με τα ερωτήματα που θέτει προς 5 Υπουργεία (Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ αιτείται ουσιαστικά την έμπρακτη οικονομική ελάφρυνση ώστε οι κάτοικοι του νησιού της Σαμοθράκης να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τη δύσκολη αυτή περίοδο έπειτα από την καταστροφική πλημμύρα που έζησαν την προηγούμενη Δευτέρα 25η Σεπτεμβρίου 2017.

Εκτός όμως από τα ερωτήματα η κα. Γκαρά καταθέτει και μια σειρά προτάσεων ώστε ο κρατικός μηχανισμός να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την άμεση στήριξη και διευκόλυνση των κατοίκων του νησιού. Συγκεκριμένα, αιτείται :

-Την ενεργοποίηση ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρόσφατα ψήφισε κανονισμό για την αυξημένη στήριξη σε περιοχές που πλήττονται από σεισμούς, πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

-Την αναστολή πληρωμών όλων των ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο όλων των  φυσικών και νομικών προσώπων.

-Την απαλλαγή ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις του νησιού που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

-Την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για τους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές.

-Τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια (οικίες, καταστήματα) από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ) συνδράμοντας στο έργο της οικείας Περιφέρειας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων. Η συνδρομή προβλέπει για την επισκευή και αποκατάσταση ζημιών εντός του κατεστραμμένου οικισμού Δωρεάν Κρατική Αρωγή  ή/ και άτοκο δάνειο ώστε να καλυφθεί πλήρως το κόστος.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

– Οικονομικών

– Υποδομών και Μεταφορών

– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

– Ενέργειας και Περιβάλλοντος

– Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί της Σαμοθράκης τη Δευτέρα 25η Σεπτεμβρίου 2017 προκάλεσε εκτεταμένες  ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε δημόσια κτίρια, στις υποδομές αλλά και σε οικίες και καταστήματα ιδιωτών και άμεσα το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ΑΔΑ: ΩΛ1Θ465ΧΘ7-ΠΘΘ) για το διάστημα των επόμενων 6 μηνών. Εκτός όμως από τις υποδομές του νησιού, σημαντικό πλήγμα σημειώθηκε και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο του νησιού, καθώς έπειτα από τις πρώτες εκτιμήσεις πνίγηκαν συνολικά περίπου 2.500 ζώα και καταστράφηκαν πάνω από 20.000 δέντρα ελιές.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τις παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων ώστε να πραγματοποιηθούν οι αρχικές διαδικασίες αποκατάστασης, ωστόσο οι κάτοικοι του νησιού της Σαμοθράκης χρήζουν της άμεσης στήριξης της πολιτείας, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν διέκοψαν όλες τις οικονομικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες με αποτέλεσμα να μη μπορούν άμεσα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επειδή η συνολική καταγραφή των ζημιών, όπως και η ακριβής τεκμηρίωση του κόστους αποκατάστασης ίσως χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, θεωρούμε πως ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την άμεση στήριξη και διευκόλυνση των κατοίκων του νησιού.

Σε παρόμοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών έχουν θεσμοθετηθεί αντίστοιχες παρεμβάσεις από την μεριά των αρμόδιων Υπουργείων και για το λόγο αυτό παραθέτουμε προτάσεις οι οποίες μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα των κατοίκων του νησιού.

Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας η οποία προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα της Ελλάδας όσο και από Ευρωπαϊκές Συνθήκες λειτουργίας της ΕΕ, οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές που πλήττονται από σοβαρά φυσικά προβλήματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει η δυνατότητα αιτήματος οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε (Κανονισμος (ΕΚ) αριθ. 2012/2002). Αυτά τα χρήματα, σε συνδυασμό με το κονδύλι των 150.000 ευρώ που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και εποικοδομητικά για την αναστήλωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψιν  την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, βάσει του οποίου παρέχεται αυξημένη στήριξη από την ΕΕ σε περιοχές που πλήττονται από σεισμούς, πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές, η ΕΕ για να συμβάλλει στα έργα ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές, θα αναλαμβάνει μελλοντικά έως και 95% των δαπανών. (Νομοθετική Πράξη PE-CONS 21/17)

Εκτός αυτού, υπάρχει η δυνατότητα λήψης μιας σειράς έκτακτων αποφάσεων για την οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων, όπως :

-Αναστολή πληρωμών όλων των ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο όλων των  φυσικών και νομικών προσώπων.

-Απαλλαγή ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις του νησιού που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

-Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για τους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές.

-Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια (οικίες, καταστήματα) από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ) συνδράμοντας στο έργο της οικείας Περιφέρειας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων. Η συνδρομή προβλέπει για την επισκευή και αποκατάσταση ζημιών εντός του κατεστραμμένου οικισμού Δωρεάν Κρατική Αρωγή  ή/ και άτοκο δάνειο ώστε να καλυφθεί πλήρως το κόστος.

-Αναστολή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ψηφίστηκε πέρυσι ως μέτρο στήριξης συγκεκριμένων νησιών, συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης και τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018.

-Πρόβλεψη ένταξης των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ή  την θεσμοθέτηση κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Σαμοθράκης προς τη ΔΕΗ.

-Εφαρμογή πάγιων ρυθμίσεων από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενεργοποιόντας τις διατάξεις του νόμου 2556/97, σύμφωνα με τις οποίες για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται σημαντικές διευκολύνσεις από το ΙΚΑ.

– Ρύθμιση για το πάγωμα των υποχρεώσεων του αγροτικού κόσμου αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ (καταγραφή και αποζημίωση)

Επειδή, η πλήρης αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών διαβίωσης της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής δραστηριοποίησης και η επανόρθωση των ζημιών στις περιοχές του νησιού που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή είναι εξαιρετικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Σαμοθράκης και

Επειδή, η προστασία των πολιτών και η άμεση στήριξη από την πλευρά της πολιτείας αποτελεί για την Κυβέρνησή μας πρωταρχικής σημασίας στόχο,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Ποιά από τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε έμπρακτα να συνδράμουν στην άμεση στήριξη και στην ομαλοποίηση της καθημερινότητας των κατοίκων;

2. Ποιές επιπλέον πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, το κάθε Υπουργείο σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιό του, ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι δυνατοί μηχανισμοί αποκατάστασης της Σαμοθράκης;

Η ερώτηση των Ευρωβουλευτών: 

 

 

Μπορεί, και αν ναι, με ποιο τρόπο να επισπευσθεί η ενίσχυση στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από τέτοιου είδους εκτεταμένες φυσικές καταστροφές;

Υπάρχουν περιθώρια έκτακτης ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) της περιόδου 2014-2020 που μπορούν να αξιοποιηθούν από τα πληγέντα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση, προστασία και πρόληψη από ανάλογες φυσικές καταστροφές καθώς και για την αποζημίωση των κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί;

Θα εξέταζε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την ενίσχυση νησιωτικών ή απομακρυσμένων περιοχών, αφενός για να ενισχυθεί η πρόληψη και η θωράκιση των εν λόγω περιοχών, αφετέρου για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ανάλογες εκτεταμένες φυσικές καταστροφές;

Δημήτρης Παπαδημούλης
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Στέλιος Κούλογλου
Κώστας Χρυσόγονος

Σημειώνεται ότι σχετικές ερωτήσεις έχει υποβάλλει και ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, καθώς και οι Ευρωβουλευτές του κόμματος.