Την επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης ζητούν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Στη Βουλή προώθησαν οι τρεις βουλευτές του Έβρου, Δημητρης Ρίζος, Γιώργος Καΐσας και Νατάσα Γκαρά, το υπόμνημα του Σύλλογοου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίοι ζητούν την επαναλειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ).

Το ΠΕΔΥ, παρά τη χρησιμότητα του παραμένει ανενεργό από τον Νοέμβριο του 2014 και οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος, η έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτος ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου, αλλά και το κράτος να αναγκάζεται να πληρώνει ιδιώτες για τη διενέργεια των απαραίτητων αναλύσεων.

Το υπόμνημα:

«Στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης υπάρχει εγκατεστημένο το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ-ΑΜΘ). Το εργαστήριο αυτό εξυπηρετούσε μέχρι το 2014 τις ανάγκες των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, πραγματοποιώντας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα που λάμβαναν οι υπηρεσίες αυτές για τον έλεγχο της ποιότητας νερών που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση, κολυμβητικών δεξαμενών, νερών θαλάσσης, ιαματικών πηγών, ανίχνευση της παρουσίας λεγεωνέλλας στα δίκτυα ξενοδοχείων κλπ.

Το συγκεκριμένο ΠΕΔΥ δεν παρέχει πλέον τις υπηρεσίες του, αν και διαθέτει ύψιστη τεχνική επάρκεια στη διενέργεια αναλύσεων, ώστε να διασφαλίζεται  η πιστότητα των αποτελεσμάτων κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005, αφού σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, «Δραστηριότητες Ανάπτυξης ΠΕΔΥ-ΑΜΘ», η ισχύς του Πιστοποιητικού Διαπίστευσης υπ’ αριθμ. 743 του ΠΕΔΥ – ΑΜΘ έχει ανασταλεί από τις 28/11/2014 κατόπιν απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΣΥΔ στις 27/11/2014, επειδή κατά την ημερομηνία αυτή έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο εργαστήριο.

Επειδή θεωρούμε επιβεβλημένη τη λειτουργία του, ιδιαίτερα εξαιτίας των διευρυμένων αναγκών που προκύπτουν ως προς την προστασία της Δημόσιας  Υγείας, από παράγοντες που την επηρεάζουν δυσμενώς, ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του. Στις ενέργειες αυτές θα πρέπει να περιλάβετε και την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι ώστε η λειτουργία να είναι συνεχής και απρόσκοπτη.

Δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτος ο εξοπλισμός του, η Περιφέρεια να οδηγείται στον δρόμο των ιδιωτικών εργαστηρίων και οι υπηρεσίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν ολοκληρωμένα σε ζητήματα που αφορούν την προστασία Δημόσιας Υγείας».