Αύξηση 1000% των διελεύσεων από τις Καστανιές μέσα σε δύο χρόνια!

Και γι' αυτό το λόγο η βουλευτής Νατάσα Γκαρά ζητάει την αναβάθμισή του

Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών για το αν και πως προτίθεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση των τελωνείων του Έβρου – συμπεριλαμβανομένου και του από το 2012 ανενεργού τελωνείου της Σαμοθράκης, κατέθεσε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά.

Μεταξύ των στοιχείων που παραθέτει η κα Γκατά στοιχειοθετώντας την ερώτησή της, αναφέρει ότι το τελωνείο των Καστανεών παρουσίασε αύξηση στην επισκεψιμότητά του σε ποσοστό 1000% από το 2015 μέχρι σήμερα. 

Στο ίδιο κείμενο, η βουλευτής επισημαίνει και την αναγκαιότητα λειτουργίας του τελωνείου της Σαμοθράκης και συγκεκριμένα ερωτά:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επαναλειτουργήσει το Τελωνείο Σαμοθράκης και να στελεχωθεί επαρκώς;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενίσχυση και την εύρυθμη λειτουργία των τελωνείων και των Κ.Ο.Ε. του Νομού Έβρου;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Τελωνείων του Νομού Έβρου; 

Ολόκληρη η ερώτηση της κας Γκαρά:

/την ερώτηση υπογράφουν ακόμη 20 βουλευτές

Ο Νομός Έβρου, ένας ακριτικός Νομός, φέρει ιδιαίτερα αυξημένο το βάρος του ελέγχου ανθρώπων και εμπορευμάτων που κινούνται από τη χώρα μας και προς αυτήν. Η γεωγραφική θέση του Νομού, η αυξημένη εμπορική δραστηριότητα με τις όμορες χώρες, Τουρκία και Βουλγαρία, και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός τουριστών που έρχονται στη χώρα μας φορτίζει τα Τελωνεία της περιοχής. Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου διενεργούνται καθημερινά εκτεταμένοι και στοχευμένοι έλεγχοι με σημαντικές επιτυχίες, οι οποίοι συμβάλλουν στην επίτευξη των εισπρακτικών στόχων του Κράτους, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, στην πάταξη της παράνομης διακίνησης απαγορευμένων και επικίνδυνων προϊόντων.

Προφανώς και είναι ιδιαίτερης σημασίας η επαρκής στελέχωση των τελωνείων για την εύρυθμη λειτουργία τους και τη σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών, μια που τα εν λόγω Τελωνεία αποτελούν όχι μόνο πύλες εισόδου στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με αυξητικές τάσεις του όγκου εργασιών.

Ακολούθως, περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στα τελωνεία του Νομού.    Με την δημοσίευση του υπ’ αριθμόν 295/12-02-2016 ΦΕΚ, από 01-09-2016 δρομολογείται ο υποβιβασμός των Τελωνείου της Ορεστιάδας από Α’ τάξης σε Β’, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του στην περιοχή, όπως έχει ήδη τεθεί με ερώτηση σχετικά με την λειτουργία των τελωνειακών αρχών της παραμεθόριας γραμμής, την οποία κατέθεσαν και συνυπέγραψαν 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 15-07-2016. Επίσης, με  το υπ’ αριθμόν 3034/30-12-2011 ΦΕΚ, από 01-02-2012 έχει ανασταλεί η λειτουργία του Τελωνείου της Σαμοθράκης, οπότε και χάνεται η σημαντικότατη για την οικονομία και ευμάρεια του νησιού σύνδεση με την Ίμβρο, Τένεδο και τα τουρκικά παράλια αλλά και μία ακτοπλοϊκή πύλη εισόδου στη χώρα, η οποία θα αποφόρτιζε το Τελωνείο της Αλεξανδρούπολης και των Κήπων. Το Τελωνείο των Καστανέων, σύμφωνα πάλι με το 295/12-02-2016 ΦΕΚ, είναι ένα Τελωνείο Β’ τάξης εξαρτημένο του κύριου Τελωνείου των Κήπων, το οποίο δέχεται μαζί με αυτό των Κήπων τον μεγαλύτερο όγκο διελεύσεων καθημερινά με αποτέλεσμα τη δημιουργία καθυστερήσεων σε περιόδους αιχμής άνω των 6 ωρών για διέλευση επιβατηγών οχημάτων και έως 1-2 ημερών για διέλευση φορτηγών οχημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτών των πολύωρων καθυστερήσεων παρατηρείται αποτροπή του τουριστικού κύματος, ακυρώσεις σε ξενοδοχεία, δυσαρέσκεια των επισκεπτών με άμεσες επιπτώσεις στους επιχειρηματίες της περιοχής και της αγοραστικής κίνησης. Συγκεκριμένα στοιχεία στο Τελωνείο Καστανέων καταδεικνύουν αύξηση διέλευσης  κατά 1000% από το 2015 έως σήμερα. Τα τελωνεία Ορμενίου και Κυπρίνου καλύπτονται με Κινητές Ομάδες Ελέγχου (Κ.Ο.Ε), με μεγάλη δυσκολία λόγω του μικρού αριθμού σε διαθέσιμο προσωπικό.

Επειδή η εύρυθμη λειτουργία των Τελωνείων αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομικής δραστηριότητας στο νομό μας,

Επειδή η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διεκπεραίωση των τελωνειακών εργασιών θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου από όμορες χώρες,

Επειδή η αύξηση της αποδοτικότητας των τελωνείων του Νομού και η καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας έχει θετικά αποτελέσματα στην συνολική εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς μετακινήσεις,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επαναλειτουργήσει το Τελωνείο Σαμοθράκης και να στελεχωθεί επαρκώς;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενίσχυση και την εύρυθμη λειτουργία των τελωνείων και των Κ.Ο.Ε. του Νομού Έβρου;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Τελωνείων του Νομού Έβρου;