Το Δ.Σ. της Αλεξανδρούπολης προσυπογράφει το ψήφισμα της Διανομαρχιακής κατά των χρυσωρυχείων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης προς “υιοθέτηση” έφερε το ψήφισμα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά το χρυσού, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.

Ως γνωστόν, η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά του χρυσού συνεδρίασε προσφάτως με αφορμή τις ανακοινώσεις της Eldorado Gold περί αποχώρησης από την Ελλάδα και επαναβεβαίωσε την αρνητική της στάση απέναντι στη σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρίας στο Πέραμα και τις Σάπες.

Η συμπερίληψη του έργου των Σαπών και του Περάματος στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Eldorado σημαίνει τόσο για τη Διανομαρχιακή όσο και για τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης ότι η εταιρία δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της από την περιοχή μας και αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που πρέπει να κρατά όλους σε εγρήγορση.

Γι’ αυτόν το λόγο ο κος Λαμπάκης έφερε το ψήφισμα της Διανομαρχιακής στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως δεν πέρασε “ομόφωνα” από τη συνεδρίαση καθώς ο Νίκος Ρηγόπουλος από την παράταξη ΑΝΑΣΑ κατέθεσε αρνητική ψήφο.

Ως επιχείρημα για την ψήφο του ο κος Ρηγόπουλος χρησιμοποίησε τη στάση του την αυξημένη ανεργία της περιοχής και την κρίση εν γένει, αλλά και το γεγονός ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης δεν πιέζει την εταιρία που διαχειρίζεται το LNG Να δεσμευτεί για ανταποδοτικά οφέλη προς την περιοχή.

Επί αυτού απαντώντας, ο κος Λαμπάκης σημείωσε ότι τα ανταποδοτικά οφέλη από τον LNG θα ζητηθούν -και μάλιστα μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου- όταν θα αποκτήσει νομική μορφή και υπόσταση η εταιρία που θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο.

Στο περιθώριο της συγκεκριμένης συζήτησης ο κος Λαμπάκης έδωσε άλλη μία είδηση, όταν αναφερόμενος στον αγωγό ΤΑΡ, είπε ότι τα συμφωνηθέντα ανταποδοτικά έργα του αγωγού προς την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης θα γίνουν σε εννιά μήνες από σήμερα, τουλάχιστον.