Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Ορεστιάδα και τιμά το Γένος Καραθεοδωρή

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Ορεστιάδα, μόνο που αυτή τη φορά ο λόγος της επίσκεψής του, ήταν πολύ συγκεκριμένος και ταυτόχρονα ιδιαίτερος. Το 2017, έχει ανακηρυχθεί από το δήμο Ορεστιάδας ως “Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή” προς τιμήν του μεγάλου ιατροφιλοσόφου που υπηρέτησε σε θέσεις-κλειδιά της Κωνσταντινούπολης και θεωρείται ο Γενάρχης του ενδόξου γένους των Καραθεοδωρήδων.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυναν από κοινού ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και ο Μητροπολίτης Ορεστιάδας & Διδυμοτείχου Δαμασκηνός και παρά τις “αυξημένες πατριαρχικές του υποχρεώσεις” βρέθηκε στην Ορεστιάδα για  να συμμετάσχει στο εορταστικό τριήμερο επ’ αφορμής της ανακήρυξης του “Έτους Καραθεδωρή”.

Ο Πατριάρχης εισήλθε στον Έβρο από το μεθοριακό σταθμό των Καστανεών, όπου και του έγινε η πρώτη υποδοχή από εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας του βορείου Έβρου, όμως η επίσημη υποδοχή του έγινε στην πλατεία Δασίου από όπου ο δήμαρχος Ορεστιάδας, χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα και την επίσκεψη του Πατριάρχη ως «ένα υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού πνευματικό γεγονός» και εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή του για την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου. «Ο Πατριάρχης του Γένους τιμά με την υψηλή παρουσία του  τον πολιτισμό, τη θρησκευτική παράδοση, την ιστορία του τόπου μας….Είμαστε έτοιμοι να σας ξεναγήσουμε στο παρόν, στην ιστορία, στο μέλλον που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αντιφώνηση του ο προξαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είπε μεταξύ άλλων ότι η Ορεστιάδα, αν και είναι νέα πόλη, “η νεότερη της Ελλάδος, διαθέτει τον πλούτο και την αίγλη μίας μακράς ιστορίας” ενώ για τους πολίτες της σημείωσε ότι είναι «φορείς και εκφραστές της ιστορίας, διότι η ιστορία είναι δημιούργημα των ανθρώπων και δεν περιορίζεται, ούτε εξαρτάται αποκλειστικώς από τον τόπο στον οποίο δημιουργήθηκε, αλλά αποτελεί κτήμα εσαεί των ανθρώπων οι οποίοι την φέρουν μαζί τους οπουδήποτε κι αν βρεθούν».

Ειδική μνεία έκανε ο προκαθήμενος της ορθοδόξου Εκκλησίας, στην οικογένεια Καραθεοδωρή και την πολύτιμη προσφορά της καθώς   και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι τοπικές Αρχές για το φυσικό περιβάλλον και στη λειτουργία στην πόλη του Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης».

Μεταξύ των δώρων που δέχθηκε ο κος Βαρθολομαίος ήταν ένα πορτραίτο του, φιλοτεχνημένο από τον κο Ναλμπάντη, αλλά και το βιβλίο Η Αδριανούπολη (Εντιρνέ) και η Αρμενική Κοινότητα της του Ρόι Αρακελιάν το οποίο του προσφέρθηκε από εκπρόσωπο της αρμενικής κοινότητας και εκκλησίας του Έβρου.

Επί της υποδοχής του προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην πλατεία της πόλης,  οι αρχές της πόλης με επικεφαλής τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη,  ο Μητροπολίτης Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου Δαμασκηνός, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής Ν.Δ. του Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς και πλήθος κόσμου.

Μετά την επίσημη τελετή της υποδοχής του Πατριάρχη, ακολούθησε πομπή μέχρι τον μητροπολιτικό ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου τελέστηκε δοξολογία και με το πέρας αυτής, ο κος Βαρθολομαίος  εγκαινίασε το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας, της Ι. Μητρόπολης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου, στην Ορεστιάδ, φυτεύοντας συμβολικά και μία ελιά.