Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ένας ακόμη θύλακας προβολής της ζωής και του έργου των μελών της οικογένειας Καραθεοδωρή, λειτουργεί πλέον στη Νέα Βύσσα, αφού ολοκληρώθηκε η μετασκευή ενός εκ των ανενεργών δημοτικών σχολείων της κωμόπολης, ώστε να φιλοξενήσει μία μόνιμη έκθεση με αντικείμενα και ντοκουμέντα από τη ζωή των Καραθεοδωρήδων.

Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ορεστιάδα με αφορμή τις εκδηλώσεις για το “Έτος Καραθεοδωρή”, που είναι το 2017 λόγω του ότι φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατο του ιατροφιλόσοφου Στέφανου Καραθεοδωρή.

Το Μουσείο δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικό, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της συλλογής και συνεπώς δεν εκτίθεται, όμως θα μεταφερθεί στο χώρο τους προσεχείς μήνες, όπως ενημέρωσε τον Πατριάρχη και τους παριστάμενους ο εκπρόσωπος της οικογένειας Παύλος Πηλαβάκης.

Όπως είπε ο κος Πηλαβάκης, η συλλογή περιλαμβάνει έπιπλα από το σπίτι του Στέφανου Καραθεοδωρή από το σημερινό Κουρουτσεσμέ, διπλώματα του ίδιου, επιστολές του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, το φιρμάνι του διορισμού του Αλέξανδρου Πασά και πολλά άλλα.

Σε λίγους μήνες, που θα ολοκληρωθεί η καταγραφή και η μεταφορά τους, το μουσείο θα καταστεί επισκέψιμο και για το κοινό. Προς το παρόν φιλοξενεί τρία ταμπλό – το ένα αναφερόμενο στην ιστορία του Στέφανου Καραθεοδωρή και της οικογένειας, ενώ το τρίτο που βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου περιγράφει αναλυτικά το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Καραθεοδωρή.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει ήδη και μία προτομή του Στέφανου Καραθεοδωρή, όμοια με αυτήν που υπάρχει στο Νιχώρι της Κωνσταντινούπολης, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και είναι θαμμένος.

Στη Νέα Βύσσα επ’ αφορμής τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ταξίδεψαν πολλά μέλη-απόγονοι της οικογένειας Καραθεοδωρή μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του. Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή των εγκαινίων ο κος Σαμαράς, τόνισε την ανάγκη λειτουργίας του συγκεκριμένου Μουσείου στον γενέθλιο τόπο του Γενάρχη των Καραθεοδωρήδων, Στέφανο.

Η Νέα Βύσσα είναι ο οικισμός που έφτιαξαν οι κάτοικοι της Μπόσνας (ή Μποσνοχωρίου) -γενέτειρας του Στεφανου Καραθεοφωρή- μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου “Στέφανος Καραθεοδωρή” της Νέας Βύσσας και αντιδήμαρχος Ορεστιάδας Χρήστος Ορμανλίδης όπου μεταξύ άλλων εξήρε τη σημασία που έχει για τους κατοίκους της Βύσσας η ολοκλήρωση του συγκεκριμένο έργου, αλλά και η μεγαλοπρέπεια που του προσδίδει ο εγκαινιασμός του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στον χαιρετισμό του επ’ αφορμής των εγκαινίων, ο κ.κ. Βαρθολομαίος είπε μεταξύ άλλων: “Η δημιουργία του μουσείου τούτου, του φέροντα το όνομα της οικογένειας Καραθεοδωρή, αποτελεί οφειλομένην τιμή προς αυτήν δια την ανεκτίμητον προσφορά της. Συγχρόνως όμως και ανταπόδοση της τιμής που απολαμβάνει η Νέα Βύσσα ως γενέτειρα τόσων διασήμων επιστημόνων και ευεργετών ως τα μέλη της οικογενείας αυτής… Είμαστε βέβαιοι ότι το μουσείο θ’ αποτελέσει όχι μόνο τόπο εκθέσεως προσωπικών αντικειμένων και ενθυμημάτων της οικογένειας Καραθεοδωρή και ως οφείλει να είναι κάθε μουσείο διδασκαλείον της ιστορίας του τόπου αυτού και της λαμπρής παραδόσεως του γένους μας το οποίο ανέδειξε ανά τους αιώνες πλείστας όσας εξεχούσας προσωπικότητες…».