Την προσωνυμία “Θεόδωρος Κάστανος” αποκτά το 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Το όνομα μιας επιφανούς προσωπικότητας των Γραμμάτων και του ανθρώπου που θεμελίωσε το πάλαι ποτέ “Διδασκαλείο” της Αλεξανδρούπολης, θα λάβει το 4ο Γυμνάσιο της Αλεξανδρούπολης.

Το σχολείο θα φέρει πλέον την προσωνυμία “Θεόδωρος Κάστανος” εις μνήμην του σημαίνοντος παιδαγωγού από το Βροντάδο της Χίου, που υπηρετώντας στην Αλεξανδρούπολη θεμελίωσε τη λειτουργία του Διδασκαλείου, το οποίο αποτέλεσε τον προπομπό της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Αλεξανδρούπολης, αλλά και του Οικοτροφείου.

Ο Θεόδωρος Κάστανος διακρίθηκε για την εκπαιδευτική του δράση στην Ανατολική Θράκη αρχικά, και μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών στη Νέα Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη.

Ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Εκπαίδευση στην Κοζάνη, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή σκορπίζοντας το πένθος στην τοπική κοινωνία που τον ύμνησε με πληθώρα δημοσιευμάτων αλλά και επιμνημόσυνων εκδηλώσεων.

Η απόφαση για την μετονομασία του σχολείου ελήφθη από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, λίγο πριν την λήξη της περασμένης σχολικής χρονιάς και αναμένεται να συζητηθει στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για να λάβει την τελική έγκριση.

Ο Θεόδωρος Κάστανος γεννήθηκε το 1888 και πέθανε το 1932, σε ηλικία 44 ετών.