Εργατικό Κέντρο Έβρου: Απλήρωτοι 100 εργαζόμενοι στο έργο «Κάθετος Άξονας Αρδανίου-Ορμενίου»

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου και το Σωματείο «Σύνδεσμος Χειριστών και Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων Ν. Έβρου», συμπαραστέκεται στον δύσκολο και δίκαιο αγώνα των 100 εργαζομένων του έργου «Κάθετος Άξονας Αρδανίου-Ορμενίου» για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους από την εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. και καταγγέλλουν την απαράδεκτη συμπεριφορά της.

Το έργο ξεκίνησε το 2011 από την εταιρεία ΑΕΓΕΚ Α.Ε. με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Μαρούλη. Κατά την διάρκεια του έργου, η εταιρεία παρουσίασε οικονομικά προβλήματα και εκχωρήθηκε στην Αlpha Bank (31/5/2013), οπότε και έγινε εξόφληση των, έως τότε, δεδουλευμένων.

Στις 3/6/2013 ανέλαβε ως υπεργολάβος η ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. και μην μπορώντας να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους (μη καταβολή των δεδουλευμένων 4ο και 5ο /2014 καθώς και το 1/8 του Δώρου Χριστουγέννων), κατέφυγε στη λύση της κοινοπραξίας με την εταιρεία ΑΚΤΟΡ Α.Ε. (η οποία εταιρεία  είχε εξαγοράσει την ΑΕΓΕΚ Α.Ε. από την Alpha Bank), ώστε να συνεχιστεί το έργο.

Παρόλα αυτά η ΙΟΝΙΟΣ δεν ξεπέρασε τα οικονομικά προβλήματα και από τον 6/2015 το έργο δουλεύεται μόνο από την εταιρεία ΑΚΤΟΡ Α.Ε.

Όλοι οι  εργαζόμενοι (100 στο σύνολο, εκ των οποίων οι 15 με δελτίο παροχής υπηρεσιών) παραμένουν απλήρωτοι από την εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε. για τους μήνες 4ο  και 5ο /2014 και παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας τον 12/2014 ότι τα δεδουλευμένα τους θα τους είχαν καταβληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν έχει γίνει καμία καταβολή μέχρι και σήμερα.

Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν έμμεσες απειλές προς τους εργαζόμενους ότι εάν κάνουν επίσχεση εργασίας, θα απολυθούν.

Από το 2015 και μετά οι εργαζόμενοι έδειξαν την απαραίτητη κατανόηση και  υπομονή, παρά το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονταν όλο αυτό το διάστημα ανεχόμενοι τους εμπαιγμούς της εκάστοτε εταιρείας που αναλάμβανε το έργο. Αλλά η υπομονή έχει και τα όρια της.

Έτσι, αποφάσισαν, σύσσωμοι, να κινηθούν δια της νομικής οδού, αφού είδαν ότι οι ελπίδες τους έσβησαν.

Μετά από δύο αναβολές του ποινικού στις 31/05/2016 και στις 02/05/2017, η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί τελικά στις 24/10/2017. Η εκδίκαση της αγωγής που καταθέσαν, μετά από δύο αναβολές στις 14/06/2016 και 29/11/2016, εκδικάστηκε στις 13/12/2016 και η απόφαση βγήκε στις 14/07/2017 με αριθμό 292/2017.

Ο κ. Μαρούλης σε όλα αυτά τα δικαστήρια δεν έχει παραστεί πότε, δείχνοντας έτσι για άλλη μια φορά την αδιαφορία και την υποτίμηση του, προφασιζόμενος πάντα ασθένειες (είναι δυνατόν;).

Καθ ’όλη την διάρκεια του έργου, που έως και σήμερα παραμένει ανολοκλήρωτο, υπάρχουν συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων κάτι που έως και σήμερα δεν έχει γίνει.

Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα , ζητάμε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι άμεσα.

Το ίδιο πρόβλημα, που όπως αποδεικνύεται είναι πάγια τακτική της εταιρείας, αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα εργοτάξιά της.

Υπάρχουν αναφορές ότι υπήρχαν και πολλά οχήματα ανασφάλιστα και χωρίς να έχουν περάσει τον έλεγχο του ΚΤΕΟ, με την πιθανότητα του εργατικού ατυχήματος να είναι πολύ μεγάλη.

Ο Δικηγόρος της εταιρείας μας διαβεβαίωσε ότι, υπάρχουν έργα που τρέχουν και οτι από αυτά τα λεφτά θα πληρωθούν και οι εργαζόμενοί μας. Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Ποια είναι τα έργα που δουλεύονται από την εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ, ποια τα ποσά που της οφείλονται και ποιοι υπογράφουν για την πληρωμή αυτών των έργων ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Θέλουμε τώρα αποδείξεις και όχι ενδείξεις.

Καλούμε όλους τους Βουλευτές του Ν. Έβρου , τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη καθώς και τους ιθύνοντες αυτής της κατάστασης να πάρουν θέση και να αναλάβουν το κομμάτι της ευθύνης τους δίνοντας λύση. Η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 

 

Για Το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Εργατ/κου Κέντρου Ν. Έβρου

 

 

Ο Πρόεδρος                                Η Γεν. Γραμματέας

Ασπιώτης Ευστάθιος                   Βαφειάδου Ιωάννα