Search
Close this search box.
Η εκδήλωση για το “Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή” στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης

Τη ζωή, το έργο, αλλά και την εποχή κατά την οποία γεννήθηκε και έδρασε ο Στέφανος Καραθεοδωρή, ανέλυσαν οι ομιλητές του πάνελ στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, στη σχετική εκδήλωση που διοργάνωθηκε και λειτούργησε ως προπομπός του μεγάλου συμποσίου που θα γίνει στην Ορεστιάδα και θα είναι αφιερωμένο στον Γενάρχη Στέφανου Καραθεοδωρή.

Το Συμπόσιο θα λάβει χώρα την επόμενη Κυριακή 24/09 και τις εργασίες του θα παρακολουθήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση.  Η διοργάνωση του Συμποσίου (αλλά και η εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης) εντάσσεται στο σύνολο των δράσεων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ορεστιάδας με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως “έτος Στέφανου Καραθεοδωρή”.Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από το θάνατο της εμβληματικής φυσιογνωμίας που τόσο ο ίδιος, όσο και οι απόγονοί του άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας.

https://www.facebook.com/reportal.gr/videos/868256719997183/

Ο Στέφανος Καραθεοδωρή, διέπρεψε σε μία σειρά επιστημών και η καταγωγή του ήταν από το Μποσνοχώρι της Ανατολικής Θράκης, οι κάτοικοι του οποίου έχουν σχηματίσει τη σημερινή Νέα Βύσσα. Εκεί λειτουργεί και ομώνυμος πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος είχε υποβάλλει και τη σχετική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της Ορεστιάδας για το “έτος Στέφανος Καραθεοδωρή”.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο σύλλογος της Νέας Βύσσας έχει οργανώσει και εκθέτει μία συλλογή με προσωπικά αντικείμενα του Στ. Καραθεοδωρή, με την ελπίδα ότι αυτή θα εμπλουτιστεί και θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων αφού το όνομα “Καραθεοδωρή” είναι παγκόσμιας εμβέλειας.

Στην ημερίδα της Αλεξανδρούπολης μίλησαν οι: Γιώργος Μηνόπουλος, Βάγια Ζήκα, Γιώργος Ριζιώτης και Δημήτρης Κιηγμάς.