Θέσεις μάχης παίρνουν τα μέλη της Διανομαρχιακής κατά του χρυσού μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Ιδιαίτερο θόρυβο και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των χρυσωρυχείων της Χαλκιδικής και στη Θράκη – σε σημείο μάλιστα που προκλήθηκε και η πρώτη -μετά από πολλά χρόνια- συνεδρίαση της Διανομαρχιακής Επτροπής Έβρου – Ροδόπης κατά του χρυσού.

Η συνεδρίαση, αν και άτυπη, έγινε με διττό σκοπό: αφενός για να διατυπωθεί η στήριξη των Θρακιωτών στους κατά των χρυσωρυχείων αγωνιζόμενους κατοίκους των Σκουριών Χαλκιδικής, αλλά κυρίως για να επαναδιατυπωθεί η ενότητα των τοπικών φορέων και ο συνασπισμός τους στο μέτωπο κατά της επένδυσης που θεωρείται εξόχως βλαπτική για την περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι “χρυσό” ενδιαφέρον στη Θράκη υπάρχει στο Πέραμα του Έβρου και στις Σάπες, και η κρατούσα άποψη των μελών της Διανομαρχιακής λέει οτι εάν η εταιρία πείσει την κυβέρνηση να αδειοδοτήσει το έργο των Σκουριών Χαλκιδικής, η επόμενη άδεια θα αφορά τη Θράκη, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Στη συνεδρίαση, που έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, συμμετείχαν ως επί το πλείστον άνθρωποι που έχουν ταυτίσει τα ονόματά τους με το κίνημα κατά του χρυσού και έχουν πρωτοστατήσει σε δράσεις και ενέργειες διαμαρτυρίας ενάντια στην επένδυση σχεδόν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον γι’ αυτήν – δηλαδή πριν από περίπου 20 χρόνια.

Πρώτος πήρε το λόγο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης αναφερόμενος αρχικά στη στάση “ορισμένων ΜΜΕ” τα οποία χαρακτήρισε “συκοφάντες” επειδή όπως είπε επιχειρούν να αποδομήσουν τον κινηματικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης συνάντησης και τονίζοντας ότι αυτή -όπως και όλες οι δράσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν- είναι έξω από κόμματα και χρώματα και πολιτική, και στηρίζονται κυρίως στις πρωτοβουλίες ανθρώπων που δεν έχουν θεσμικό ρόλο.

O κος Λαμπάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρία δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της από την περιοχή της Θράκης, μιας και στο Πέραμα διατηρεί τους εργαζόμενους στη φύλαξη του χώρου όπου χωροθετείται η επιχειρούμενη επένδυση χρυσού, ενώ τόνισε το γεγονός πώς το ενδιαφέρον της εταιρίας υποδηλώνεται και από τη συμπερίληψη του Περάματος και των Σαπών στην πρόσφατη ανακοίνωση της Eldorado περί αναστολής των εργασιών της επί ελληνικού εδάφους.

Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης εξέφρασε ακόμη και την ανησυχία του για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πιέσεις της εταιρίας, μιας και όπως είπε ως αντιπολίτευση ήταν ευθέως κατά της επένδυσης, όμως τώρα αυτό μπορεί και να μην ισχύει. Θύμισε πάντως σε όλους, ότι ο αγώνας πρέπει  να είναι κοινωνικός και κάλεσε όλους να “ενώσουν τις κομματικές τους ταυτότητες”, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι να μην αδειοδοτηθεί η επένδυση του Περάματος και των Σαπών, που είχε φτάσει ένα βήμα πριν την αδειοδότηση το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, που την είχε εντάξει στη διαδικασια fast track. Το “φρένο” μάλιστα είχε μπει από αυτόν τον κοινωνικό αγώνα, υπογράμμισε ο κος Λαμπάκης, ο οποίος είπε για άλλη μία φορά πως αν τυχόν η επένδυση πάρει πράσινο φως, οι παραιτήσεις σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου θα τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησης.

Οι ρωγμές που βλέπει ο δήμαρχος Κομοτηνής

Παρών στη συνεδρίαση της Διανομαρχιακής ήταν και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πέτρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι βλέπει “ρωγμές” στο πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα κατά του χρυσού και μάλιστα είπε ότι “έχει τη θλιβερή πολυτέλεια” να μπορεί να βλέπει “πίσω από τις κουρτίνες” και άρα να ξέρει με βεβαιότητα τα ονόματα των “αποστατών” που ως επί το πλείστον είναι πολιτικά πρόσωπα.

Παρόλα αυτά, ο κος Πετρίδης επέμεινε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ενημέρωση του κόσμου, ώστε η εναντίωση της τοπικής κοινωνίας στη σχεδιαζόμενη επένδυση  να γίνει πεποίθηση και όχι απλώς ένα σύνθημα που θα κατεβάζει τους πολίτες σε πορείες. Ο κος Πετρίδης αναφέρθηκε και στην ενημερωτική εκδήλωση που είχε γίνει το 2000 και κρίνοντας από την τότε επιτυχία της, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναληφθει, αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής παρατήρησε ακόμα οτι και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται περίπου στην ίδια λογική με αυτή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, που υποστήριζαν σθεναρά την επένδυση, αν και η νυν κυβέρνηση είναι περισσότερο αποστασιοποιημένη σε σχέση με τους προκατόχους της, όπως είπε.

Πάντως, στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε από δύο τοπικά στελέχη του – τον Νίκο Αργυρίου από τον Έβρο και τον Τάκη Χαρίτου από τη Ροδόπη, οι οποίοι μπορεί να μην προέταξαν τις κομματικές τους ιδιότητες, πλην όμως όλοι ξέρουν τον πολιτικό χώρο στον οποίο κινούνται και μάλιστα ως ενεργά στελέχη στα όργανά του.

Στη συνεδρίαση τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σαμψών Σταφυλίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, όμως η προσφορά του στο κίνημα κατά του χρυσού λογίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική.

Τις θέσεις και την παράνομη -κατά την εκτίμησή του- δράση της εταιρίας στη Χαλκιδική παρουσίασε ενώπιον της ομήγυρης ο Γιώργος Δεμερίδης από την Οικολογική Εταιρία Έβρου, υπενθυμίζοντας στους παριστάμενους ότι ακόμα δεν έχουν εκδικαστεί οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί εναντίον της εταιρίας για τις γεωτρήσεις στο Πέραμα, με την εκτίμηση ότι αυτή η καθυστέρηση πρέπει να εξεταστεί.

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης ο οποίος δήλωσε την στήριξη του Επιμελητηρίου Έβρου στον αγώνα κατά των Χρυσωρυχείων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και διαβεβαιώνοντας εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Η συζήτηση άνοιξε με τους περισσότερους εκ των παρισταμένων να καταθέτουν τις απόψεις τους, που βέβαια είχαν ως κοινό παρονομαστή την εναντίωση στη συγκεκριμένη επένδυση και την έκφραση συμπαράστασης στους κατοίκους των Σκουριών της Χαλκιδικής και κατέληξε σε μία λιτή ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο κος Δεμερίδης.

https://www.facebook.com/reportal.gr/videos/867661003390088/