Ένα μίνι εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στην Τραϊανούπολη

Ένα μίνι εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο γεωθερμικό πεδίο της Τραϊανούπολης, επιχειρεί να εγκαταστήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, εκμεταλλευόμενος το εκεί γεωθερμικό πεδίο.

Όπως δήλωσε στο “R” ο αντιδήμαρχος Ενέργειας Γιάννης Φαλέκας “έχουμε κλείσει ενάμιση χρόνο ως αντιδημαρχία Ενέργειας, που πιέζουμε την κυβέρνηση και να μας επιτρέψει στο γεωθερμικό πεδίο της Τραϊανούπολης να επιχειρήσουμε πιο βαθιά από τα 550 μέτρα –να φτάσουμε στα 1000- και να φτάσουμε θερμοκρασία 130-140 βαθμούς Κελσίου”, η οποία θα επιτρέψει και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδέα για την εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναζωπυρώθηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του κου Φαλέκα στην Ισλανδία, όπου η ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία -και γενικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- έχει ξεκινήσει από το 1970 και καλύπτει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες της χώρας.

Ο σχεδιασμός για την Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2-3 ΜW, που όμως είναι ικανή να μηδενίσει το ενεργειακό κόστος όλων των κτιρίων του Δήμου και του ηλεκτροφωτισμού. Που, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 4.500.000 € ετησίως και άρα σημαντική μείωση των δημοτικών τελών ή και μηδενισμό τους, αφού “ο Δήμος δεν θα τα έχει ανάγκη” όπως λέει ο κος Φαλέκας.

“Η γειτονική Τουρκία παράγει 1000 MW ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” λέει ο κος Φαλέκας, που ενημερώνει παράλληλα ότι οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο project είναι τόσο προχωρημένες που εντός του ενεστώτος μηνός θα βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο διευθύνων σύμβουλος της ‘ΔΕΗ Ανανεώσιμες’, ώστε να αναλυθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το βασικό ζητούμενο βέβαια, είναι η αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που κατά την εκτίμηση του κου Φαλέκα “είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν παράγεται ηλεκτρισμός από ΑΠΕ”, ωστόσο το βέβαιον είναι ότι επί του συγκεκριμένου θέματος αναμένονται εξελίξεις προσεχώς.

Όσο για το ταξίδι στην Ισλανδία στο οποίο συμμετείχε ο κος Φαλέκας, με τον πρόεδρο του Πολυκοινωνικού Αντώνη Βαμβακερό, αυτό ήταν μέρος ενός διακρατικού προγράμματος το οποίο υλοποιήθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με φορέα υλοποίησης τη συγκεκριμένη δομή. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση οκτώ κτιρίων του Δήμου, που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα, και οι εταίροι του προγράμματος “έστειλαν” τον κο Βαμβακερό (ως επικεφαλής του εν Ελλάδι φορέα υλοποίησης) και τον κο Φαλέκα (ως υπεύθυνο του έργου) στην Ισλανδία, όπου η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι αιρετοί συνοδεύονταν και από δύο υπηρεσιακούς, ενώ αναμένεται και “ανταπόδοση” της επίσκεψης.