Αυτή είναι η Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική της Ελλάδας, όπως την παρουσιασε από την Αλεξανδρούπολη ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης

Μία συνοπτική παρουσίαση της εθνικής σττρατηγικής που ακολουθεί η Ελλάδα στον τομέα της Ενέργειας έκανε από την Αλεξανδρούπολη και το 1ο Oil & Gas Forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός έβαλε κάτω από την ίδια ομπρέλα τα τρία ενεργειακά πρότζεκτ που εξελίσσονται στην Ελλάδα αυτή την περίοδο και αφορούν το φυσικό αέριο, με την υλοποίησή τους να συναρτάται άμεσα στην πολιτική που ακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός είναι το Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ (ο οποίος έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ στο ελληνικό έδαφος), ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB (που θα γίνει σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και θα μεταφέρει αέριο από τη χώρα μας προς τη γείτονα, από τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης) και ο τερματικό σταθμός επανυγροποίησης αερίου που σχεδιάζεται για την Αλεξανδρούπολη και η εμπορική του λειτουργία έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2020.

Όλα αυτά, κατά τον κο Σταθάκη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και από άλλες πηγές πέραν των υφιστάμενων (που είναι η Ρωσία) και όλη αυτή η κατάσταση συντελεί εν τέλει στην πτώση της τιμής του φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά, είπε ο υπουργός, το φυσικό αέριο αποτελεί τη “γέφυρα” για την πρόσβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η εκμετάλλευση των οποίων είναι ο απώτερος στόχος της Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειρήσθω εν παρόδω, η εμπιστοσύνη του ΥΠΕΝ στις ΑΠΕ αποδείχθηκε προσφάτως με την άμεση υπογραφή των σχετικών αδειοδοτήσεων εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Αλεξανδρούπολης – γεγονός που επεσήμανε και ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης και η μεταξύ τους στιχομυθία θα μπορούσε να ενταχθεί στα “παραπολιτικά” του εν λόγω συνεδρίου (σ.σ. για την ιστορία να πούμε ότι ο κος Λαμπάκης κατά τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον κο Σταθάκη για την άμεση ανταποκρίση του στα περί γεωθερμίας ζητήματα του δήμου Αλεξανδρούπολης διευκρινίζοντας ότι το κάνει αυτό παρά το γεγονός ότι οι δυο τους δεν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Εις απάντησιν αυτού του σχολίου ο κος Σταθακης -χαριτολογώντας- σχολίασε με τη σειρά του ότι δεν προλαβαίνει να αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό του δημάρχου έως τις επόμενες εκλογές, ωστόσο προσπαθεί).

Εν κατακλείδι, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του ελληνικού υπεδάφους για να πει ότι ήδη έχει εκδηλωθεί διεθνές ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα του Ιονίου και της Κρήτης.

Αυτή είναι ολόκληρη η τοποθέτησή του: