Search
Close this search box.
Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενεργειακού ενδιαφέροντος – Τι ειπώθηκε στο 1ο Oil Gas Forum

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενεργειακού ενδιαφέροντος τίθεται πλέον η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα πρόεκυψαν από το 1ο Oil & Gas Forum που διοργανώθηκε στην πόλη με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, το οποίο τη διάλεξε λόγω της θέσης της, αλλά και γιατί “πιστεύει πολύ στη δυναμική της περιφέρειας”, όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Ηλίας Σπυρτούνιας.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο -το γνωστό LNG- αλλά και οι υδρογονάνθρακες είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστράφηκαν οι εισηγήσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, να δηλώνει ότι “στόχος των ΗΠΑ είναι να σπάσει το ρωσικό μονοπώλιο στην αγορά ενέργειας της Ε.Ε.” κατηγορώντας ευθέως τον  Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες στην βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε εν τούτοις πως η χώρα του γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπερκεράσει την παραγωγικότητα της Ρωσίας σε φυσικό αέριο, πλην όμως ο στόχος της είναι να μπει ως ένας ακόμη παίκτης στην αγορά της Ε.Ε.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι η Αμερική συμμετέχει στο έργο του LNG που σχεδιάζεται για την Αλεξανδρούπολη, το οποίο τέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων και των τριών υπουργών ενέργειας που πάιρνουν μέρος στη διοργάνωση (Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας).

Ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία συνολική Εθνική Στρατηγική στον τομέα της Ενέργειας το οποίο μάλιστα συναρτάται απόλυτα στον “ενεργειακό μετασχηματισμό” που συμβαίνει στην Ευρώπη, η οποία -κατά τα λεγόμενα Σταθάκη- στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον σε φτηνή τιμή ώστε να ειναι διαθέσιμη σε όλους.

Η τιμή της ενέργειας απασχόλησε και τους υπουργούς της Βουλγαρίας και της Σερβίας Τεμενούζκα Πέτκοβα και Αλεξάνταρ Αντιτς αντίστοιχα, με τη Βουλγάρα αξιωματούχο να δηλώνει ότι η χώρα της αποτελεί φυσικό διάδρομο στην διέλευση της ενέργειας προς της γηραιά ήπειρο, εμμένοντας στην ανάγκη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που θα διασυνδεθεί με το terminal του LNG στην Αλεξανδρούπολη και τονίζοντας συνεχώς την ανάγκη ενίσχυσης του ενεργειακού κόμβου “Balkan” στην Βουλγαρία.

Ο Σέρβος ομολόγος της κράτησε μετριοπαθέστερη στάση, με το σκεπτικό ότι η χώρα του είναι “καινούργιος” παίκτης στον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι οι “μικρές” χώρες πρέπει να παραμείνουν ενωμένες υπό το πρίσμα ότι η ενέργεια αποτελεί πολιτικό, οικονομικό και ζήτημα ασφάλειας εν γένει.

Σε τοπικό επίπεδο, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης δήλωσε “πλέριος ευτυχίας” από τη διοργάνωση του συνεδρίου, το οποίο κατά την άποψή του ανάγει την Αλεξανδρούπολη στη θέση που της αξίζει και την οποία δεν έχει πάρει ως τωρα.

Περισσότερο συγκρατημένος ανέβηκε στο βήμα ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, εξάροντας τη σημασία του συνεδρίου, ευχήθηκε στο προσεχές μέλλον “να ανοίξει στο επιμελητήριο νέα κατηγορία επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με την Ενέργεια”.