“Γεωθερμικά” πυρά δέχτηκε ο Παύλος Μιχαηλίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης

Πιο θερμή και από το νερό του γεωθερμικού πεδίου του Αρίστηνου έγινε η ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, όταν ήρθε προς συζήτηση το θέμα με αύξων αριθμό -23- που αφορούσε στην αποδοχή της απόφασης ένταξης της αξιοποίησης τμήματος του γεωθερμικού πεδίου του Αρίστηνου Αλεξανδρούπολης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ (σ.σ. πρόκειται για το έργο “Κατασκευή θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων” προϋπολογισμού ανω των 6 εκ ευρώ).

Τη θρυαλλίδα άναψε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Παύλος Μιχαηλίδης, όταν αποφάσισε να κατηγορήσει τον αντιδήμαρχο Τραϊανούπολης και Ενέργειας Γιάννη Φαλέκα, λέγοντας του ότι ασχολείται περισσότερο με το γεωθερμικό πεδίο, παρά με την καθημερινότητα των κατοίκων του οικισμού των Λουτρών. Προς επίρρωση των λεγομένων του μάλιστα, επικαλέστηκε και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λουτρών, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, αλλά η παρέμβαση τους προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της παράταξης της πλειοψηφίας που αντέδρασε με αποδοκιμασίες.

Ο κος Μιχαηλίδης εγκάλεσε τον Αντώνη Βαμβακερό, ο οποίος εξήρε το έργο του Γιάννη Φαλέκα για να εισπράξει τον χαρακτηρισμό “είσαι αστείος” από τον πρόεδρο του Πολυκοινωνικού και η κατάσταση να οδηγηθεί σε μία ανταλλαγή εγκλήσεων ένθεν και ένθεν, με τον Πρόεδρο του σώματος να ενημερώνει ότι θα αποβάλλει συμβούλους από τη συνεδρίαση, εάν δεν επανέλθουν στην τάξη.

Τα πνεύματα ηρέμησαν τελικά και τον επίλογο έβαλε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος έκανε λόγο για απουσία πολιτικής γενναιοδωρίας από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, που “στην προσπάθεια τους να ασκήσουν ανυπόστατη κριτική αγγίζουν τα όρια της πολιτικής γελοιότητας”, όπως είπε.

Όσο τώρα για το έργο αυτό καθαυτό, ο κος Λαμπάκης εξήρε την προσπάθεια του Γιάννη Φαλέκα για την ανάδειξη της γεωθερμίας με τον Αντιδήμαρχο Ενέργειας να διευκρινίζει ότι η αξιοποίησή του δεν καθιστά τον δήμο Αλεξανδρούπολης “εργολάβο”, αλλά αποσκοπεί στην προσέλκυση ιδιωτών ώστε να επενδύσουν πάνω σε αυτό το πεδίο που ο δήμος αναδεικνύει.

Το σχόλιο αυτό του κου Φαλέκα ήταν ταυτόχρονα και απάντηση στις αιτιάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία έδωσε αρνητική ψήφο στο συγκεκριμένο θέμα, με το σκεπτικό ότι όλος ο χειρισμός του αποδίδει στο δήμο έναν χαρακτήρα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των δημοτών.

Επιπρόσθετα, ο κος Λαμπάκης τόνισε ότι και η χρηματοδότηση του έργου της γεωθερμίας συντηρεί το δήμο Αλεξανδρούπολης στην πρώτη θέση της απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων στην ΑΜΘ και στην όγδοη πανελλαδικά, ενώ ο κος Φαλέκας απευθυνόμενος προς τον Παύλο Μιχαηλίδη εκτίμησε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά “δεν του αρμόζει” και τον κάλεσε έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει στάση, καθώς το έργο της γεωθερμίας είναι ένα επίτευγμα που αφορά συνολικά το δήμο της Αλεξανδρούπολης και θα έπρεπε γι’ αυτό να είναι περήφανο σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο. Του ζήτησε μάλιστα να πάψει να απαξιώνει το θέμα της γεωθερμίας και να μην το χαρακτηρίζει ως “καραμέλα στα χείλη του κου Φαλέκα”.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας πάντως, οι μόνες αρνητικές ψήφοι που καταγράφηκαν ήταν αυτές των τριών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όσο για την αντίδραση του πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Λουτρών, επειδή αυτή είχε ως επίκεντρο το γεγονός ότι η γέφυρα του οικισμού δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους, ο κος Λαμπάκης ανεφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι 70.000 € που απαιτούνται για την ανακατασκευή της.

 

Η τοποθέτηση της Λαικής Συσπειρωσης