Search
Close this search box.
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ. Αλεξανδρούπολης: Η γεωθερμία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη (2630/4-8-17) εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης 2014-20 η «Κατασκευή θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτηρίων» στο γεωθερμικό πεδίο Άνθειας –Αρίστηνου. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την αίτηση χρηματοδότησης από το ΠΔΕ ποσού 6.262.868 ευρώ με ιδία συμμετοχή 423.891 ευρώ.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28.8.2017 ανέδειξε στην τοποθέτησή της τη διαφορετική αντίληψη στο ζήτημα «ανάπτυξη προς όφελος του λαού» και καταψήφισε.

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας, όπως και κάθε μορφή ενέργειας και πλούτου που διαθέτει η χώρα μας, πρέπει να αξιοποιηθεί για να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για τη μοιρασιά σφαιρών επιρροής, δρόμων εμπορίου και ενέργειας, πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Η γεωθερμία είναι ΑΠΕ (Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας) που για δεκαετίες στην περιοχή μας όπως και στην υπόλοιπη χώρα έμενε αναξιοποίητη. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων «αδιαφορούσε» γι’ αυτή τη μορφή ενέργειας προωθώντας παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο για τις επιλογές των μονοπωλίων για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη διασφάλιση σίγουρης και υψηλής κερδοφορίας των επενδύσεών τους στις ΑΠΕ, την «πράσινη ενέργεια». Τα μονοπώλια της ενέργειας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (συνεχίζοντας την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) επιδιώκουν να κάνουν τη χώρα ενεργειακό κόμβο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ξεπούλημα των εγχώριων πηγών ενέργειας από τη μια και την ενεργειακή φτώχεια του λαού από την άλλη.

Η ηγεσία του Δήμου και όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις αποδέχονται και στηρίζουν αυτή την πολιτική με την αυταπάτη (;) ότι και ο λαός του Δήμου μας κάτι θα κερδίσει από τα «ψίχουλα» που πέφτουν από το φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων είτε κάνοντας το Δήμο (μικρο)επιχειρηματία ενέργειας, είτε ως ανταποδοτικά οφέλη.

Ο Δήμος Αλεξ/πολης είναι ο μοναδικός, που νωρίς –νωρίς φρόντισε να εξασφαλίσει, με έναρξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ, το δικαίωμα στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορία νερού γεωθερμίας. Στόχος η εξασφάλιση πόρων στο πλαίσιο του Δήμου Επιχειρηματία που αθωώνει και εφαρμόζει την όποια κυβερνητική πολιτική, εξασφαλίζει πόρους με αφαίμαξη των δημοτών και «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας. Και βέβαια όλο αυτό για την προσέλκυση του κάθε επιχειρηματία, της κάθε διεθνούς κοινοπραξίας που θα πάρει «στο πιάτο» και πάμφθηνα τη γεωθερμία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί με την επιχειρηματική δραστηριότητα των δήμων γιατί τελικά η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών γίνεται εμπόρευμα και ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό δείχνει η «αξιοποίηση» του γεωθερμικού πεδίου για θερμοκήπια σε Ξάνθη και Καβάλα. Αυτό προωθείται από την κυβερνητική πολιτική, το ίδιο προκύπτει από επισκέψεις διαφόρων αντιπροσωπειών : θερμοκηπιακή εκμετάλλευση 400 στρεμμάτων (που προτίθεται να παραχωρήσει ο Δήμος) στην ίδια περιοχή από Γερμανο-Ολλανδική Εταιρεία.

Υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα, άλλα που αδυνατούν να το πληρώσουν και όλοι επιβαρυνόμαστε με τέλος για τις ΑΠΕ, δηλαδή για το ρεύμα που παράγουν Εταιρείες από φωτοβολταϊκά πάνελ, αιολικά πάρκα, γεωθερμίες κλπ. Δηλαδή ο λαός πληρώνει την κερδοφορία τους στο όνομα της «πράσινης ενέργειας».

Σαφώς και όλοι θέλουμε δωρεάν ή φθηνή θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό στα Σχολεία, στα Δημόσια κτίρια αλλά και στα σπίτια μας, όμως αυτό δεν μπορεί να το προσφέρει η πολιτική της ανταποδοτικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πολιτική που αγόγγυστα (και μετά πολλών επαίνων) εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή και στηρίζουν οι υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις. Οι «αντικυβερνητικές» κορώνες της δημοτικής αρχής είναι προπέτασμα καπνού στα επουσιώδη ζητήματα για να καλύψει τη συμφωνία της στην εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Απαιτούμε:

Ενιαίο Κρατικό Φορέα Παραγωγής και Εκμετάλλευσης Ενέργειας με συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας και με κριτήριο όχι το καπιταλιστικό κέρδος αλλά τις λαϊκές ανάγκες. Ο κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή , όλες τις εγχώριες πηγές και διαθέσιμες τεχνικές λύσεις, θα προβλέπει τις νέες ανάγκες και θα αξιοποιεί νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Δηλαδή, το εντελώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα, που άναρχα επιλέγουν οι καπιταλιστές που θα επενδύσουν , που θα κερδοφορήσουν με εργασιακές σχέσεις άγριας εκμετάλλευσης, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, με καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών.