Έτσι κυλάει η ζωή των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη δομή της Άρσις Transit

Μία γυναίκα παρακολουθεί το πάρτυ γενεθλίων του γιου της που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, μέσω skype. Ο Άμεντ που κλείνει τα 14 του χρόνια, ζει προσωρινά μαζί με τα τρία αδέρφια του στον ξενώνα της Αρσις Transit που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2016. Η μητέρα τους, που συμμετέχει στη γιορτή διαδικτυακά, βρίσκεται στη Σουηδία.

Για ένα «τρίτο» μάτι, η εικόνα της διαδικτυακής μητρικής παρουσίας στο πάρτυ γενεθλίων μπορεί να είναι κάπως παράξενη, για τους ανθρώπους της Αρσις Transit όμως είναι σχεδόν συνηθισμένη και οπωσδήποτε επιδιωκώμενη.

Επιδιωκώμενη γιατί η αποστολή της Δομής είναι να φιλοξενεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, έως ότου εντοπίσει τις οικογένειες τους και τους επανενώσει με αυτές. Οι ανήλικοι αυτοί πρόσφυγες είναι αιτούντες άσυλο και έχουν αποκοπεί από τις οικογένειες τους σε κάποιο σημείο του δρόμου της προσφυγιάς.

Ο Άμεντ και τα τρία αδέρφια του κατάγονται από το Αφγανιστάν. Στο Ξενώνα της Άρσις Transit συνυπάρχουν με  παιδιά από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες χώρες, περιμένοντας τη στιγμή της επανένωσης με τους δικούς τους.

Μέχρι όμως να διεκπαιρεωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία της επανένωσης, η Άρσις Transit «εκμεταλλεύεται» αυτόν το χρόνο (που μπορεί να είναι από έξι έως δώδεκα μήνες) για να τους «συστήσει» την ευρωπαϊκή πραγματικότητα μέσα στην οποία θα συνεχίσουν τη ζωή τους.

Έτσι, τα παιδιά και οι έφηβοι που φιλοξενούνται στον Ξενώνα φοιτούν στα σχολεία της Αλεξανδρούπολης, συμμετέχουν σε δραστηριότητες εντός και εκτός του Ξενώνα, μελετούν, μαθαίνουν την αγγλική γλώσσα και τα μεγαλύτερα εξ αυτών κινούνται αυτόνομα στην πόλη και αυτoδιαχειρίζονται τον ελεύθερο χρόνο τους. Όλα αυτά βέβαια, υπό τη δiακριτική επίβλεψη των ανθρώπων της Άρσις Transit, καθένας από τους οποίους είναι επιφορτισμένος με συγκεκριμένο ρόλο – ξεκινώντας από τις φροντίστριες που έχουν ως καθήκον την «καθημερινότητα» των παιδιών, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους που παρακολουθούν την ενταξιακή πορεία των παιδιών και φτάνοντας μέχρι το διοικητικό προσωπικό που φροντίζει το νομικό κομμάτι της διαδικασίας που αφορά τα παιδιά, αλλά και το λειτουργικό κομμάτι της Άρσις transit.

Απώτερος στόχος της δομής, άλλωστε, είναι η συνεργασία με την τοπική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο οικονομικό αφού όλες οι προμήθειες για τη λειτουργία του Ξενώνα γίνονται από τοπικούς προμηθευτές και εμπόρους με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Μία επίσκεψη εκεί αρκεί για να πειστεί κανείς ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους ίδρυμα, αλλά περισσότερο για έναν ζωντανό προσομοιωτή οικογενειακού περιβάλλοντος, με κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε ;oλη τη διαδικασία συμμετέχουν και οι γονείς των παιδιών, αφού -εφόσον έχουν εντοπιστεί- επικοινωνούν μαζί τους τακτικά, έως ότου φτάσει η στιγμή της πολυπόθητης δια ζώσης επικοινωνίας.

Η Άρσις transit-Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων λειτουργεί στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 34, στον δεύτερο όροφο. Δύναται να φιλοξενήσει έως και 25 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, εάν πρόκειται για αγόρια και 5 έως 18 ετών εάν πρόκειται για κορίτσια.