Ένα τριήμερο γαστρονομικής απόλαυσης διοργανώνει στο Σπήλαιο του Τριγώνου ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου “ΓΑΙΑ” και καλεί όλους να δοκιμάσουν παραδοσιακές θρακιώτικες γεύσεις, να γνωρίσουν τα προϊόντα που παρασκευάζουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού με συνταγές βγαλμένες από τα θρακιώτικα μπαούλα, αλλά και να διασκεδάσουν με τα μουσικά σχήματα που θα “ντύσουν” τις δύο βραδιές.
Το απόγευμα της Παρασκευής 25/08, από τις 19.00, στον αύλειο χώρο της ΓΑΙΑ στο Σπήλαιο, οι πίτες διεκδικούν τον τίτλο των “μαμάδων της πίτσας” και προσφέρονται για δοκιμή στον κόσμο. Στις 21.00, το σχήμα “Λιγούδη – Συμεωνίδη” αναλαμβάνει τη διασκέδαση του κόσμου με παραδοσιακά θρακιώτικα τραγούδια.
Το Σάββατο η ημέρα είναι αφιερωμένη στον τραχανά και όσοι έχουν προμηθευτεί τη σχετική πρόσκληση, θα δοκιμάσουν στον αύλειο χώρο της ΓΑΙΑ, δημιουργίες της σεφ Μάγδας Γοδόση, η οποία μετατρέπει το παραδοσιακο θρακιώτικο έδεσμα σε βασικό συστατικό gourme πιάτων δίπλα σε φαλάφελ, στήθος κοτόπουλου ή πραλίνα σουσαμιού. Στην τιμή της πρόσκλησης περιλαμβάνεται και λευκό κρασί, ενώ η μουσική επένδυση της βραδιάς είναι ρεμπέτικη με τους Λίτσα Γκιντίδου, Κώστα Καμπουρίδη και Κώστα Κουζούκο στα μικρόφωνα.
Το πρωί της Κυριακής στο χώρο της Αρχαιολογικής Έκθεσης Σπηλαίου, ο τραχανάς και γενικά η θρακιώτικη γαστρονομία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στις “Στιγμές Λόγου” και μέσα από τις προσεγγίσεις τεσσάρων ετερόκλητων ως προς τις ιδιότητες τους, ανθρώπων, που όμως είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι στα αντικείμενα τους.
Η καθηγήτρια Γαστρονομίας Μάγδα Γοδόση ανοίγει τη συζήτηση στις 11:00 μιλώντας για τους τραχανάδες της Ελλάδας, αλλά και πιο συγκεκριμένα για τον τυπικό θρακιώτικο τραχανά. Κατόπιν η σκυτάλη περνάει στην Βουλγάρα επίκουρη καθηγήτρια του Ινστιτούτου Εθνολογίας και Λαογραφίας του Εθνογραφικού Μουσείου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Ιγκλίκα Μίσκοβα, η οποία θα μιλήσει για τον τραχανά στη Βουλγαρία και την μετατροπή του σε εξωτικές γεύσεις, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο ο οποίος θα αναφερθεί στη διατροφή των Θρακών στα ρωμαϊκά χρόνια και ο κύκλος των ομιλητών θα κλείσει με τον συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος θα αναφερθεί στην Αγροφιλία και την Αρχαιοφιλία εξετάζοντας τη θέση της υπαίθρου στο νέο αιώνα.
Στόχος της ΓΑΙΑ, η οποία είναι ένας από τους Συνεταιρισμούς που “άντεξαν” στην κρίση είναι πρωτίστως η προβολή των θρακιώτικων διατροφικών προϊόντων, αλλά και η διάδοση της ιδέας ότι η ενασχόληση με την παραγωγή και την προώθηση τοπικών προϊόντων, μπορεί τελικά να αποτελέσει και επαγγελματική αποκατάσταση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όραμα και στόχο.
Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να στέλνει τις δημιουργίες της και εκτός συνόρων, στις κοντινές αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, πέρα από την αγορά της Θράκης στην οποία πλέον κατέχει περίοπτη θέση.
Ακόμη και στο εορταστικό τριήμερο αναμένονται επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες και έχει ήδη προβλεφθεί η μετάφραση του προγράμματος στα τουρκικά, τα βουλγαρικά, αλλά και τα αγγλικά.