Πανηγυρίζει σήμερα ο Άγιος Εύπλους στην Αλεξανδρούπολη

Τη μνήμη του Αγίου Εύπλου τιμά σήμερα (11/8) η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Αλεξανδρούπολη έχει έναν ιδιαίτερο λόγο να πανηγυρίζει καθώς στο λιμάνι της βρίσκεται ένα ναΐδριο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Ο ναΐσκος του Αγίου Εύπλου πέρα από τη θρησκευτική του σημασία, έχει και ιστορική καθώς αποτελεί πιστό αντίγραφο του ναού που υπήρχε στην Αίνο και ήταν αφιερωμένος επίσης στον ίδιο Άγιο καθώς η πολίχνη της Ανατολικής Θράκης διέθετε ένα ανεπτυγμένο λιμάνι και στην Επανάσταση του 1821 διέθετε στόλο 300 καραβιών – κατά κύριο λόγο εμπορικών.

Πολλά από αυτά τα καράβια μετατράπηκαν σε πολεμικά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης με προεξάρχουσα την “Καλομοίρα” των Δόμνας και ΧατζηΑντώνη Βισβίζη που αποτέλεσε ένα από τα κύρια πλοία του αγώνα κατά των Τούρκων.

Η Αίνος σήμερα ανήκει στην Τουρκία, παρόλα αυτά αποτελεί πατρίδα πολλών κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, οι πρόγονοι των οποίων έφτασαν στο τότε Δεδέ Αγάτς, ως πρόσφυγες και άφησαν φυσικά το στίγμα τους στη δημιουργία της σύγχρονης πόλης που ξέρουμε σήμερα.

Ο ναΐσκος του Αγίου Εύπλου στην Αλεξανδρούπολη θεμελιώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αινιτών για να θυμίζει στους Αινίτες την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και για να συνοδεύει η χάρη Του, τα ταξίδια των ναυτικών.

Χθες, τελέστηκε στο ναό πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου