Στο τέλος Αυγούστου ξεκινά η απομάκρυνση του μεταλλικού στεγάστρου στο τέμενος Βαγιαζήτ

Κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι εργασίες απομάκρυνσης του μεταλλικού στεγάστρου του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το οποίο έχει καταστραφεί μετά την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο μνημείο στις 22 Μαρτίου.

Η πληροφορία έρχεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, η οποία με σχετική ανακοίνωση ενημερώνει ότι οι εργασίες για την “αποξήλωση και καθαίρεση των καταλοίπων του στεγάστρου θα ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, θα γίνουν με την εποπτεία της Διευθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και θα διαρκέσουν 20 ημέρες”. Σημειωτέον ότι μετά τη φωτιά τα άκρως επικίνδυνα τμήματα του στεγάστρου είχαν απομακρυνθεί άμεσα, ενώ μετά το πέρας των εργασιών θα κατασκευαστεί νέο.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι στο διάστημα που πέρασε από τη φωτιά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε “απραξία”, αλλά σχεδιασμός των ενεργειών, οι οποίες απαιτούν “χειρουργική ακρίβεια” κατά την εκτέλεσή τους. Μεταξύ όσων έγιναν σε αυτό το διάστημα συγκαταλέγονται και η διάσωση του μιναρέ.

Επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά συγγνώμη απο τους κατοίκους του Διδυμοτείχου για όσες φορές έχει ζητήσει (ή/και θα ζητήσει) τη διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών πέριξ του μνημείου, καθότι αυτό γίνεται αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας.