Και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ ζητά την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων των οδών Οψικίου και Στρατηγού Σαράφη στην Αλεξανδρούπολη, που ζητούν την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί στη γειτονιά τους.

Το Π.Σ. στην πρόσφατη συνεδρίασή του, υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων της περιοχής, το οποίο συνυπογράφεται και από πολλούς συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, δεδομένου ότι η οικοδομή στην οποία έχουν αναρτηθεί οι κεραίες βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τα “Γυμνάσια” της Αλεξανδρούπολης και μικρή ακτίνα από άλλες σχολικές μονάδες όπως το Μουσικό Γυμνάσιο, το 10ο Δημοτικό κα.

Με το ψήφισμα τους, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση των κεραιών, οι οποίες τελικά είναι έξι στον αριθμό και “κλεισμένες” μέσα σε μία προθήκη που έχει όψη καμινάδας.

Η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης πια, αφού οι κάτοικοι έχουν προσλάβει δύο νομικούς για το σκοπό αυτό, οι οποίοι συνεπικουρούνται και από τη νομική υπηρεσία του δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ από τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα προέκυψε ότι στο παρελθόν αντίστοιχο περιστατικό έχει καταγραφεί και στο Διδυμότειχο, όπου το αίτημα των κατοίκων έγινε τελικώς αποδεκτό και οι κεραίες είχαν απομακρυνθεί κατόπιν εξωδίκου που είχε συντάξει και κοινοποιήσει δικηγόρος της πόλης.

Εν τω μεταξύ το θέμα της ύπαρξης και λειτουργίας κεραιών μέσα σε πόλεις, βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία στα Υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία έχουν δεχθεί σχετική ερώτηση από 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των υπογραφόντων βουλευτών συγκαταλέγεται και ο Εβρίτης Δημήτρης Ρίζος, εν τούτοις αν και η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 25 Μαΐου, έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση. Για την ιστορία όμως να πούμε ότι οι βουλευτές ρωτούσαν τα υπουργεία:

-Ποιες είναι οι προθέσεις τους σχετικά με την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος έναντι των επιπτώσεων από την αυξανόμενη έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; Πως αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία με την παράλληλη θέσπιση αποστάσεων ασφαλείας;

-Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην κατεύθυνση της τήρησης της νομιμότητας, της θέσπισης – εφαρμογής διαδικασιών απομάκρυνσης των παράνομων κεραιών, της επιβολής αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες και της οριστικής αντιμετώπισης του ζητήματος; Μεταξύ αυτών, εξετάζεται και η τροποποίηση της νομοθεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης;