100 θέσεις εργασίας φέρνει στην Αλεξανδρούπολη η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, αφού εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Η χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας ανέρχεται στα 19.7 εκ € και αντληθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα προϋποθέτει περίπου 1 δις ευρώ.

Η ανακοίνωση της χρηματοδότησης του έργου έγινε από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι “η Μονάδα Επεξεργασίας  Απορριμμάτων περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, αερόβια κομποστοποίηση, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το  παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως στη μονάδα είναι 44.826 τόνοι εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (5.971 τόνοι) και αφορά εξυπηρετούμενο πληθυσμό 200.000 κατοίκων όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου”

Επίσης ο δήμος Αλεξανδρούπολης αναμένει ακόμη 5.1 εκ € για την κατασκευή του ΧΥΤΥ, ενώ είναι ταυτόχρονα σε εξέλιξη η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Αλεξανδρούπολης δαπάνης 3,1 εκατ. ευρώ.

Όταν η ΜΕΑ ολοκληρωθεί θα προσφέρει στο δήμο Αλεξανδρούπολης 100 νέες θέσεις εργασίας (πέραν των όσων θα προκύψουν κατά την κατασκευή του έργου).