Μία κεραία κινητής τηλεφωνίας αναστάτωσε ολόκληρη γειτονιά στην Αλεξανδρούπολη

Αναβρασμός επικρατεί σε μία ολόκληρη γειτονιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου έγινε αντιληπτό ότι εταιρία κινητής τηλεφωνίας τοποθέτησε κεραία εκπομπής σήματος σε ταράτσα οικοδομής. Η οικοδομή στην οποία τοποθετήθηκε η κεραία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Οψικίου και Στρατηγού Σαράφη – δηλαδή πολύ κοντά στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της πόλης (στα “Γυμνάσια”, όπως είναι γνωστή η περιοχή για τους Αλεξανδρουπολίτες).

Η τοποθέτηση της κεραίας έχει γίνει με την σχετική άδεια της Επιτροπής Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), εν τούτοις οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι η εκπομπή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Η τοποθέτηση της κεραίας έγινε τυχαία αντιληπτή από κάτοικο διαμερίσματος της οδού Στρ. Σαράφη, ο οποίος ενημέρωσε άμεσα τους περίοικους και από κει δρομολογήθηκε μία σειρά εξελίξεων, που θα φτάσει μέχρι τα δικαστήρια.

Πέρα από την άτυπη επιτροπή που έχουν φτιάξει οι κάτοικοι μεταξύ τους, έχουν έρθει σε συνεννόηση και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των κοντινών, αλλά και άλλων σχολείων και όλοι μαζί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ανασταλεί η λειτουργία της κεραίας και να απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο σημείο.

Οι κάτοικοι εκπροσωπούνται νομικά από την κα Τριανταφυλλιά Τσιουλπά και τον κο Πάρη Παπαδάκη, οι οποίοι τη Δευτέρα καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να ανασταλεί η εκπομπή της κεραίας. Όπως εξήγησαν μιλώντας στο “R” οι δύο δικηγόροι, έχουν έρθει ήδη σε επαφή με την εταιρία στην οποία ανήκει η κεραία και προσπαθούν να επιτύχουν εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αν όμως αυτό δεν επιτευχθεί, τη Δευτέρα θα καταθέσουν την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και εν συνεχεία αγωγή σε βάρος της εταιρίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, οι δικηγόροι προκειμένου να επιτύχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, θα επικαλεστούν το γεγονός ότι η εκπομπή της κεραίας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των περίοικων, καθώς δεν υπάρχει κανένας φορέας που να μπορεί να πιστοποιήσει το αντίθετο. Επιπλέον, υπάρχει και ευρωπαϊκή νομοθεσία επί αυτού, καθώς και μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την επικινδυνότητα και τις βλάβες που προκαλεί στην υγεία η εκπομπή των κεραιών – στοιχεία που οι δικηγόροι θα χρησιμοποιήσουν για να δικαιώσουν τους πελάτες τους.

https://youtu.be/kE5nOlbFj2M

Οι κάτοικοι της περιοχής οργάνωσαν σήμερα (28/07) συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην είσοδο της οικοδομής όπου βρίσκεται η κεραία. Στη συγκέντρωση αυτή παρέστη και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος θα έχει εκτενή συνάντηση μαζί τους το πρωί της Δευτέρας στο δημαρχείο. Ο κος Λαμπάκης είπε, μεταξύ άλλων ότι η κεραία έχει τοποθετηθεί με νόμιμες διαδικασίες, αλλά εξετάζοντας την “ηθική” πλευρά του ζητήματος τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων.

Όσο για την ιδιοκτήτρια της ταράτσας στην οποία βρίσκεται η κεραία, διά του δικηγόρου Πάρη Παπαδάκη, δήλωσε ότι και η ίδια επιθυμεί την απομάκρυνση της κεραίας. Δήλωσε ακόμη πώς δεν γνώριζε για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων -εφόσον αυτή υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια- και ότι η συμφωνία με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας είχε συναφθεί από τον αποθανόντα σύζυγό της. Κατόπιν όμως της ενημέρωσης που έλαβε, βρίσκεται ήδη σε προσπάθεια λύσης του συμβολαίου με την εταιρία.

Τέλος, στη συγκέντρωση που προκάλεσαν οι κάτοικοι της περιοχής έγινε και συλλογή υπογραφών, αλλά και συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων (κάθε οικογένεια έδωσε το ποσό των 30€, ενώ αν περισσέψουν χρήματα θα επιστραφούν στις οικογένειας μιας και για κάθε προσφορά κόπηκε και απόδειξη).