“Πονοκέφαλος” για τη Σαμοθράκη οι ελεύθεροι κατασκηνωτές

Μεγάλο προβληματισμό (κατά κάποιους και πρόβλημα) δημιουργούν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές στις τοπικές αρχές της Σαμοθράκης (σ.σ. ως “ελεύθεροι” λογίζονται οι κατασκηνωτές που επιλέγουν να στήνουν τις σκηνές ή τα τροχόσπιτα τους εκτός των οργανωμένων camping).

Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι πολλοί κατασκηνωτές -είτε με σκηνές, είτε με τροχόσπιτα- δεν επιλέγουν τα οργανωμένα camping του νησιού παρά για ελάχιστες από τις συνολικές διανυκτερεύσεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δύο οργανωμένα camping του νησιού να στερούνται εσόδων, ενώ δημιουργεί και μία αίσθηση που ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σαμοθράκης Γιάννης Γλήνιας, την περιγράφει με τη φράση “Στη Σαμοθράκη όπου βρεις και όπως βρεις” και η οποία φυσικά δεν τιμά κανέναν.

Οι επαγγελματίες του νησιού απευθύνουν έκκληση προς τη συγκεκριμένη ομάδα τουριστών να επιλέγει για τις διανυκτερεύσεις τα οργανωμένα camping του νησιού -άσχετα αν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορούν είτε με τα τροχόσπιτα, είτε πεζή να “εξερευνούν” το νησί- έτσι ώστε και έσοδα να τους αποδίδουν, αλλά κυρίως να είναι ασφαλείς και με σωστές συνθήκες υγιεινής.

Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές πάντως απασχολούν συνολικά την Ελλάδα, αφού όπως υπολογίζει η Πανελλήνια Ένωση Κάμπινγκ κάθε χρόνο στη χώρα μας χάνονται περίπου 8.000.000 διανυκτερεύσεις από τα οργανωμένα camping εξαιτίας της τάσης πολλών τουριστών να στήνουν τις σκηνές τους “όπου βρουν”. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση ενέχει και περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς δεν έχουν όλοι οι κατασκηνωτές οικολογική συνείδηση και πολλοί εξ αυτών αφήνουν πίσω τους μεγάλους όγκους σκουπιδιών. Περαιτέρω, η ελεύθερη κατασκήνωση αυξάνει την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η ελεύθερη κατασκήνωση διώκεται ποινικά

Εκτός του ότι από πολλούς θεωρείται ζημιογόνα για τις τοπικές κοινωνίες, η ελεύθερη κατασκήνωση διώκεται και από το νόμο. Το να στήσει κάποιος τη σκηνή του “όπου να ‘ναι” μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, αφού διαπράττει ένα πταίσμα, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα. Πιο απλά, η αστυνομία δικαιούται να συλλάβει τους ελεύθερους κατασκηνωτές όπου τους εντοπίζει και να τους οδηγεί στο τμήμα και να την ώρα της σύλληψης λειτουργεί πταισματοδικείο, οι συλληφθέντες να περάσουν από αυτό με την αυτόφωρη διαδικασία.

Αν αυτό συμβεί τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινικά πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και τις 3.000 €. Βέβαια, επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, η σύλληψη του κατασκηνωτή δεν μπορεί να γίνει εάν αυτός την ώρα του ελέγχου βρίσκεται μέσα στη σκηνή του, καθώς τότε αυτή αντιμετωπίζεται ως “οικογενειακό άσυλο” το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί παρά μόνο με εισαγγελική εντολή που συνήθως δίδεται όταν γίνονται έλεγχοι για ναρκωτικά ή όπλα.

Τέλος, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους εκκρεμεί προς απάντηση στην Βουλή ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν την αποποινικοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.