Ολοένα και περισσότεροι Βούλγαροι ‘ανοίγουν πανιά’ για την ΑΜΘ – Οι Τούρκοι ‘ψηφίζουν’ Αλεξανδρούπολη

Συνεχώς αυξανόμενο είναι το ρεύμα των ιστιοπλόων από τη Βουλγαρία που επιλέγουν την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και τη βόρεια Ελλάδα εν γένει. Πολλοί δε εξ αυτών διατηρούν τα σκάφη τους ελλιμενισμένα σε μαρίνες ή λιμάνια της βόρειας Ελλάδας για πολλά χρόνια συνεχόμενα, καθώς εκτιμούν ότι κάτι αντίστοιχο στη χώρα τους δεν τους συμφέρει.

Ένας από τους λόγους που καθιστούν τη βόρεια Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για τους Βούλγαρους ιστιοπλόους είναι τα χαμηλά τέλη ελλιμενισμού, αλλά και τα χαμηλά κόστη συντήρησης των σκαφών σε σχέση τουλάχιστον με τις αντίστοιχες τιμές στη Βουλγαρία (κυρίως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας).

Ως λιμάνια εκκίνησης των Βούλγαρων ιστιοπλόων τουλάχιστον στην ΑΜ-Θ καταγράφονται αυτά της Καβάλας, της Κεραμωτής και του Πόρτο Λάγους, ενώ γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, υψηλά στις προτιμήσεις τους βρίσκονται τα λιμάνια και οι μαρίνες της Χαλκιδικής.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι Βούλγαροι προτιμούν τη βόρεια Ελλάδα είναι γιατί με σημεία εκκίνησης τα προαναφερθέντα λιμάνια μπορούν να επισκεφτούν μέσα σε λίγες ημέρες πολλά νησιά, με ένα από τα πιο δημοφιλή δρομολόγια να είναι το “Θάσος-Λήμνος-Σαμοθράκη”.

Η Αλεξανδρούπολη, εντούτοις, δεν έχει μερίδιο στη συγκεκριμένη τουριστική πίτα, εκτός από κάποιες συμμετοχές Βούλγαρων ιστιοπλόων σε σχετικές διοργανώσεις όπως η Ρεγκάτα που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον ΝΟΑ (φέτος ξεκινά στις 24/7).

Πιθανώς να αποκτήσει στο μέλλον και αν υλοποιηθεί το προσφάτως καταρτισθέν business plan του λιμανιού, με βάση το οποίο προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας με στόχο την ανάπτυξη του yachting (δηλαδή την προσέλκυση ιδιωτικών σκαφών).

Προς το παρόν όμως, η Αλεξανδρούπολη κάθεται στο θρόνο της προτίμησης των Τούρκων τουριστών οι οποίοι την επιλέγουν σταθερά για τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι για φέτος είναι ο πλέον αγαπημένος εν Ελλάδι προορισμός τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το τελωνείο των Κήπων, η τουριστική κίνηση από την Τουρκία ως τώρα είναι κατά 30% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήδη από τις έρευνες του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης έχει προκύψει ότι οι Τούρκοι θεωρούν την Αλεξανδρούπολη ως ιδανικό “city break” προορισμό. Και η εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι η Αλεξανδρούπολη είναι εύκολα προσβάσιμη από το τελωνείο των Κήπων, αλλά και το ιδανικό εφαλτήριο για εξορμήσεις σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.