(Βίντεο) Γιασάρ Δαγλή: “Εδώ και ένα χρόνο ζητάμε δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα της Άβαντος”

Εκτός από δάσκαλος στο μειονοτικό σχολείο της Αλεξανδρούπολης, ο Γιασάρ Δαγλή είναι και πρόεδρος του σχετικά νεοσύστατου αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου “Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη” ο οποίος εκπροσωπεί Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα που έχουν ως μητρική γλώσσα την τουρκική και ζουν στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ο Γιασάρ είναι 38 ετών, είναι πατέρας τριών παιδιών και σε πείσμα όλων των “Σειρήνων” επιμένει να ζει στην περιοχή της Άβαντος (για την ακρίβεια στην οδό Άρδα), σε μια γειτονιά που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι παρεξηγημένη. “Η γειτονιά μας δεν είναι το Ζεφύρι της Θράκης, όπως την παρουσιάζουν κάποιοι” λέει με πικρία και αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα της Αλεξανδρούπολης, που μια μεγάλη μερίδα των μελών της αποτάσσονται τον χαρακτηρισμό “Ρομά” και επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Τα προβλήματά τους, πολλά. Από το ότι πολλά σπίτια δεν έχουν ρεύμα ή σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο, μέχρι το ότι δεν υπάρχει ένας ασφαλής χώρος για να παίζουν τα παιδιά, οι μουσουλμάνοι της Αλεξανδρούπολης ζουν σε ένα σκοτάδι που δεν έχει να κάνει μόνο με την απουσία ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους. Το “σκοτάδι” αυτό επεκτείνεται και στην κοινωνική τους ζωή, αφού καλούνται να διαχειριστούν και μία απομόνωση, για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι -κατά τη γνώμη του Γιασάρ- αλλά έχει προκύψει από λανθασμένες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό που ζητάει ο ίδιος είναι η πολιτεία να σκύψει πάνω από τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, να τους βοηθήσει να δουν καλύτερες μέρες και ως πρόταση για να γίνει η αρχή καταθέτει την διεξαγωγή μιας συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα της γειτονιάς και τη συμμετοχή όλων των τοπικών πολιτικών δυνάμεων και φορέων που θα μπορούσαν να συνδράμουν σε εξεύρεση λύσεων.

Την πρόταση αυτή την έχει θέσει υπόψη του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη εδώ και έναν χρόνο περίπου, αλλά παρά τις θετικές απαντήσεις δεν έχει γίνει καμία κίνηση, όπως παραδέχεται ο Γιασάρ, την ώρα μάλιστα που εντοπίζει και ένα μεγάλο κενό στην πολιτική εκπροσώπηση των μουσουλμάνων της Αλεξανδρούπολης, ειδικά δε σε αντιδιαστολή με την εκπροσώπηση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης και της Ξάνθης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Συναντήσαμε τον Γιασάρ, στην έδρα του συλλόγου “Ανάπτυξη και Αλληλεγγύη” λίγες ημέρες μετά το σφράγισμα του μετζίντ -ένα θέμα που ανέδειξε το “R” με σχετικό ρεπορτάζ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Γιασάρ σχολιάζει και το συγκεκριμένο γεγονός εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να κλείσει.

Δείτε τη συνέντευξή του: