Search
Close this search box.
Οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ παραμένουν και περιμένουν…

Με ένα αναλυτικό δελτίο τύπου οι εργαζόμενοι της (πρώην) ΕΝΚΛΩ απαντούν σε όσους δηλώνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές της πάλαι ποτέ κραταιάς κλωστοϋφαντουργίας, έχουν φύγει.

Σύμφωνα με αυτό, οι επενδυτές δεν έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση των μονάδων της ΕΝΚΛΩ, πλην όμως από την ανάγνωση του κειμένου προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι αφήνουν πολλές αιχμές κατά των κρατικών μηχανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία εκκαθάρισης της βιομηχανίας που έκλεισε πριν οκτώ χρόνια. Στο κείμενο, που υπογράφουν οι (πρώην) εργαζόμενοι στα κλωστοϋφαντουργεία Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Νάουσας και Αλεξανδρούπολης αναφέρεται ρητά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει, όμως έχουν καθυστερήσει σημαντικά διαδικασίες που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Το δελτίο τύπου

Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ, όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές έως τώρα, ενημερώνουμε υπεύθυνα σχετικά με την πορεία της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του μεγαλύτερου κλωστοϋφαντουργικού ομίλου της χώρας, δημοσιοποιώντας ακριβή γεγονότα και έγγραφα που συνθέτουν σε κάθε χρονική στιγμή την αληθή εικόνα στην εξέλιξης της προσπάθειας αυτής.

Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, επιχειρείται από διάφορα κέντρα παραπληροφόρησης, να δοθεί η εικόνα στην κοινή γνώμη ότι και αυτή η προσπάθεια των πρώην εργαζομένων θα πέσει στο κενό, επικαλούμενοι αυτή τη φορά ότι το πρόβλημα είναι ο επενδυτής που «έφυγε».

Τα ίδια κέντρα παραπληροφόρησης έχουν πει κατά καιρούς :

1. Η Κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα ‘’πέθανε’’. Δυστυχώς για αυτούς ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη των 28 είναι ο πρώτος μεταποιητικός Βιομηχανικός κλάδος σε αύξηση κύκλου εργασιών και επενδύσεων, ενώ για πρώτη φορά από το 2008 και μετά, καταγράφεται επίσης αύξηση σε θέσεις εργασίας στον κλάδο σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο κλάδος εμφανίζει βελτίωση στους δείκτες κερδοφορίας και κύκλου εργασιών. Τα στοιχεία αφορούν το 2016 και είναι επίσημα από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα σταματήσει το project ΕΝΚΛΩ . Και εδώ η στοχευμένη παραπληροφόρηση απέτυχε καθώς η Ε.Ε.Α εγκαλεί την Ελληνική Δημοκρατία, σχετικά με το ότι έχει αργήσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της πτώχευσης και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να εισπράξει μέρος ή όλον από τα ποσά των εγγυημένων χρηματοδοτήσεων που είχαν δοθεί στην εταιρία ΕΝΚΛΩ το 2007 και 2009. Τι ζητάνε οι προνομιακοί πιστωτές (ΕΦΚΑ , εργαζόμενοι) καθώς και ο επενδυτής από τις πτωχευτικές αρχές σήμερα; Ζητούν να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες της πτώχευσης μέσω δημόσιου πλειστηριασμού και με τίμημα που θα ορίσουν οι πτωχευτικές αρχές. Ποιος λοιπόν καθυστερεί τις διαδικασίες της πτώχευσης θέτοντας ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο σε κίνδυνο πληρωμής προστίμου στην Ε.Ε; Προφανώς όχι αυτοί που ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών.

3. Δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον – δεν υπάρχει επενδυτής. Ακούγαμε και διαβάζαμε τέτοιου είδους διαρροές από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Μάιο του 2017 όταν, μάλιστα, μας είχαν κοινοποιηθεί όλα τα πρωτοκολλημένα στο πτωχευτικό δικαστήριο έγγραφα του επενδυτή. Εδώ πλέον δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός…

Και πάμε και στο τελευταίο, ευκταίο για κάποιους, σενάριο. Ο επενδυτής έφυγε . Όπως μας κοινοποιήθηκε την 9/5/2017 το επενδυτικό ταμείο Aiglon S.L.P κατέθεσε αίτημα στις πτωχευτικές αρχές για την επίσπευση των πτωχευτικών διαδικασιών μέσω δημόσιου πλειστηριασμού της εναπομένουσας πτωχευτικής περιουσίας ώστε να επανα- δραστηριοποιηθεί η βιομηχανική δραστηριότητα σε τρείς εργοστασιακές μονάδες της πτωχής εταιρίας υπό νέο εταιρικό καθεστώς. Τα υπόλοιπα στοιχεία της περιουσίας θα αξιοποιηθούν σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Η πρόταση του επενδυτή εμπεριείχε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει συμφωνήσει με τους πρώην εργαζομένους καθώς και την γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών (επενδυτικό ταμείο – εργαζόμενοι) για συμμετοχή των τελευταίων στο νέο μετοχικό κεφάλαιο κατά 20%. Στην ίδια συμφωνία αποτυπώνεται και το μισθολογικό καθεστώς των νέων εργαζομένων καθώς και θέματα που αφορούσαν στη διαχείριση και διοίκηση του ποσοστού τους. Πέραν των παραπάνω, η αίτηση του επενδυτή συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή που αποτύπωνε το αξιόχρεο του, μέχρι ύψους 100 εκ € από Τραπεζικό Ίδρυμα του Ευρωσυστήματος.

Επί τη βάση της παραπάνω πρότασης, ΟΛΟΙ οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των εργαζομένων καθώς και ο ΕΦΚΑ, κατέθεσαν πρόσθετες παρεμβάσεις στις πτωχευτικές αρχές υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών την 24 και 30/5/2017. Για να υπάρξει ημερομηνία δημόσιου πλειστηριασμού, πρέπει να υπάρχει αποτίμηση της αξίας της εναπομένουσας πτωχευτικής περιουσίας από τις πτωχευτικές αρχές.

Δυστυχώς σύμφωνα με την γραπτή ενημέρωση της συνδίκου πτωχεύσεως, ήδη από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι και σήμερα, η αποτίμηση αυτή είναι “….εν εξελίξει”. Να θυμίσουμε ότι η εταιρία πτώχευσε το 2012 και πέντε (5) χρόνια μετά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτιμάται. Να πλειστηριάζει όμως η σύνδικος κομμάτι-κομμάτι, εξοπλισμό ολόκληρων εργοστασίων μπορεί, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις αποτίμηση παρούσας αξίας γίνεται σε χρόνους εξπρές!

Μέχρι και σήμερα 17/7/2017 όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (επενδυτής, προνομιακοί πιστωτές) αναμένουμε απάντηση στα αιτήματά μας για ορισμό δημόσιου πλειστηριασμού. Αντί λοιπόν να επικεντρώνεται η συζήτηση στις προκλητικά απαράδεκτες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης μιας επενδυτικής προσπάθειας, επιχειρείται ανεξήγητα να προεξοφληθεί η αποτυχία της προσπάθειας των εργαζομένων με την εικασία ότι…… ο επενδυτής έχει φύγει.

Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ έχοντας μείνει συσπειρωμένοι επί 8 χρόνια έχουν διαψεύσει, έως τώρα, όλες τις βεβαιότητες περί της αποτυχίας τους, επιτυγχάνοντας να :

Α. συντάξουν βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο

Β. συμφωνήσουν με επενδυτή να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου τους , με προσυμφωνημένους όρους και συμμετοχή τους στο νέο μετοχικό κεφάλαιο

Γ. συμβάλλουν στην επίσημη κατάθεση πρότασης στο πτωχευτικό δικαστήριο που συμπεριλαμβάνει εγγυημένη χρηματοδότηση.

Οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ δεν ζητούν επιδόματα στήριξης ούτε «διευθετήσεις» αλλά την ισότιμη εφαρμογή των πτωχευτικών διαδικασιών ώστε να επανακάμψουν βιώσιμες θέσεις εργασίας τώρα. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αυτή την στιγμή, πέραν της ταχείας εφαρμογής των νόμιμων διαδικασιών, ουσιαστικά συμβάλλει στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας η οποία πολύ απλά είναι: Από την 1η Ιουνίου όλοι οι προνομιακοί πιστωτές και από την 9η Μαΐου ο επενδυτής, αναμένουν την αποτίμηση της αξίας της εναπομένουσας πτωχευτικής περιουσίας η οποία έπρεπε να ήταν ολοκληρωμένη εδώ και δύο, τουλάχιστον, χρόνια και ταυτόχρονα ζητούν την ημερομηνία δημόσιου πλειστηριασμού ώστε να μπορεί να εκτελεσθεί το επιχειρησιακό σχέδιο άμεσα . –