Κινητοποιήσεις και στην Αλεξανδρούπολη για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου

Μπροστά στο δημαρχείο στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου, δίνουν ραντεβού τα μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης-Φερών-Σουφλίου “η Ενότητα” για να διαμαρτυρηθούν για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η ερχόμενη Κυριακή είναι η πρώτη της περιόδου των θερινών εκπτώσεων και οι καταστηματάρχες έχουν την επιλογή να ανοίξουν τα καταστήματα τους, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα μέλη της “Ενότητας” θεωρούν ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού όλα τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό καλούν τους εργαζόμενους να μην πάνε στις δουλειές τους, αλλά στη συγκέντρωση του δημαρχείου, ενώ με μια μακροσκελή ανακοίνωση εξηγούν ότι παλεύουν για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας είναι το “κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές”.

Το ΠΑΜΕ δεν είναι ο μοναδικός φορέας που αντιδρά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Θέση στο χορό της αντίδρασης παίρνει και η ΓΣΕΕ, η οποία επίσης με ανακοίνωσή της καταδικάζει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή εκτιμώντας ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη λειτουργία ή τους τζίρους των καταστημάτων, παρά μόνο να βλάψει τα εργασιακά δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ, με πρόσφατο νόμο που ψήφισε η βουλή κατ’ απαίτηση των δανειστών, επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο. Αν και αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες περιοχές της χώρας -με αυξημένη τουριστική κίνηση- εκφράζονται φόβοι ότι τελικά θα επεκταθεί παντού και θα αποτελέσει τελικά κανόνα.

Το σύνθημα πάνω στο οποίο “πατάει” η ΓΣΕΕ είναι το «Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω!» και καλεί τους καταναλωτές να μην ψωνίζουν τις Κυριακές αποδεικνύοντας το μη χρήσιμο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Θέση για τις 32 Κυριακές έχει πάρει ήδη από το Μάιο (τότε που επρόκειτο να ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος) και η ΕΣΕΕ, η οποία με ανοικτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό είχε διατρανώσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο ζήτημα παραθέτοντας μία σειρά επιχειρημάτων. Βέβαια, οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι ενημερώνουν τα μέλη τους για το ποιες Κυριακές μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματά τους, εν τούτοις υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της Συνομοσπονδίας για προσφυγή στο ΣτΕ επό της συγκεκριμένης απόφασης.