Γεμάτο το Κηποθέατρο της Αλεξανδρούπολης για την παράσταση “Για όνομα”

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν από το Κηποθέατρο οι θεατές που το κατέκλυσαν για να απολαύσουν τη θεατρική παράσταση “Για όνομα…”

Το κείμενο των Ματιέ Ντελαπόρτ, Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ, η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και η ερμηνεία των Βίκυς Σταυροπούλου, Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, Φάνη Μαρκουλάκη, Μαρίας Κωνσταντάκη και Αντώνη Λουδάρου τους αντάμειψαν και με το παραπάνω.

Η Ελιζαμπέτ ή Μπαμπού (Βίκυ Σταυροπούλου) είναι παντρεμένη με έναν καθηγητή της Σορβόνης ολίγον σνομπ και πολύ αριστερό (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης). Ο αδερφός της είναι ένας νεοφιλελευθέρος μεγαλομεσίτης (Φάνης Μουρατίδης) που είναι παντρεμένος με μια “κοσμική” (Μαρία Κωνσταντάκη) και περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Τα δύο ζευγάρια συναντιούνται στο σπίτι της Ελιζαμπέτ και του άντρα της, που επίσης είναι οι γονείς του Σεβαστιανού και της Υακίνθης.

Ο Αντώνης Λουδάρος στο ρόλο του κολλητού της Ελιζαμπέτ συμπληρώνει την πεντάδα των πρωταγωνιστών που με αφορμή την επικείμενη γέννηση του γιου του αδερφού της Ελιζαμπέτ και το όνομά του, γίνονται άνω κάτω.

Η επιφατική πρόθεση του αδερφού της Ελιζαμπέτ να ονομάσει το γιο του “Αδόλφο” προκαλεί την αντίδραση σύσσωμης της παρέας και ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο συζήτησης περί ναζιστών και αριστερών με τα εκατέρωθεν επιχειρήματα να εναλλάσσονται σε ένα σχεδόν γκροτέσκο τραπέζι του πινγκ – πόνγκ.

Το φάσμα των ζητημάτων που θέτει η συγκεκριμένη “διπολική” συζήτηση, ολοένα και ανοίγει για να θίξει ως και τα περί ομοφυλοφιλίας κλισέ ή και τον μικροαστισμό που διέπει την σημερινή μεσοαστική οικογένεια και όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα χιουμοριστικό πρίσμα που ενίοτε γίνεται γλυκόπικρο.

Οι πέντε πρωταγωνιστές κινούμενοι πολύ άνετα στο σκηνικό της Αθ. Σμαραγδή καταφέρνουν τελικά να “σπείρουν” στο μυαλό του θεατή προβληματισμούς που παίρνει μαζί του, αφού κατά τη διάρκεια της παράστασης δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί μιας και η ροή των εξελίξεων -ειδικά προς το φινάλε- είναι καταιγιστική.

Το δε, φινάλε είναι άκρως ανατρεπτικό και μόνο τότε θα μάθετε ποιο είναι τελικώς το όνομα του μωρού που μέσα από την κοιλιά της μαμάς του έγινε η αιτία για να προκληθούν μία σειρά από απρόσμενες εξελίξεις και ανατροπές.

Τέλος, δώστε βαρύτητα στα πρόσωπα που συστήνει στην αρχή του έργου μία off φωνή. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικά στην πλοκή του έργου, άσχετα αν δεν εμφανίζονται επί σκηνής. Ένα από αυτά άλλωστε, είναι αιτία πολλών δεινών που συμβαίνουν στο παριζιάνικο σπίτι…