Αυτός είναι ο Άξελ που ανιχνεύει χρήματα και ναρκωτικά στο τελωνείο των Κήπων

Ο Άξελ είναι τριών ετών και εδώ και 2.5 χρόνια εργάζεται ως σκύλος-ανιχνευτής στο τελωνείο των Κήπων, έχοντας ήδη αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Εκτός του ότι είναι πολύ ικανός, αλλά και πολύ χαδιάρης, ο Άξελ είναι από τα λίγα σκυλιά σε όλη την Ελλάδα που μπορεί να ανιχνεύσει εκτός από ναρκωτικά, και χρήματα. Ήδη έχει στο ενεργητικό του πολλές ανιχνεύσεις χρημάτων, όμως όλα τα ποσά ήταν εντός του νομίμου ορίου. Πάντως, ακόμη και αυτό λογίζεται ως επιτυχία, αφού σημαίνει ότι η εκπαίδευση του ήταν επιτυχής.

Στο τελωνείο των Κήπων “εργάζονται” άλλοι τέσσερις σκύλοι ανιχνευτές, όμως έχουν από μία μόνο εξειδίκευση (ναρκωτικά, καπνικά προϊόντα, χρήματα). Η εκπαίδευση κάθε σκύλου διαρκεί 18 εβδομάδες και γίνεται στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης. Η εκπαίδευση σκύλων-ανιχνευτών στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται από το 2012, ενώ μέχρι τότε γινόταν στο εξωτερικό. Κοστίζει περίπου 5.000 ευρώ και η αγορά του σκύλου μεταξύ 2.000 και 3.000 €.

Ο Άξελ, αλλά και πολλοί σκύλοι – ανιχνευτές, είναι γεννημένος στην Ελλάδα, όπως εξήγησε ο συνοδός-εκπαιδευτής του και εργαζόμενος στο τελωνείο των Κήπων Κωνσταντίνος Γκούμας.

Η συγκεκριμένη επίδειξη των ικανοτήτων του Αξελ έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή στο τελωνείο των Κήπων.